Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Auberginerecepten van Frank Fol

vr 24 mei - 8:30

De Madammen nodigden op 24 mei groentenkok Frank Fol uit naar de studio. Hij kwame enkele hele fijne gerechtjes uit de doeken doen.

De Madammen nodigden op 24 mei groentenkok Frank Fol uit naar de studio. Hij kwame enkele hele fijne gerechtjes uit de doeken doen.

De kaviaar van aubergine, een zomers koud gerechtje

Ingrediënten

1 aubergine
Witte selder
Groene olijven
Olijfolie
Salie
Look
Peper en zout

Bereiding

  • De aubergine in twee snijden en insnijdingen maken. Met een scheutje olijfolie, look en peper en zout in de oven, gedurende een tijd garen.
  • Er treedt een lichte verkleuring op. Je kan dan heel makkelijk het vruchtvlees uitlepelen. Met een mes hakken en dan heb je een mooie compote
  • Die kan je dan opwerken met fijngesneden salie en fijngesneden groene olijfjes, en met wat krokante rauwe selder kun je dan een mooie mengeling aanbrengen op toastjes
  • Je kunt het ook gebruiken bij een salade als een dip.

Ratatouille

Ingrediënten

1 Aubergine
1 Gele en 1 rode paprika
1 Courgette
2 verse tomaten
1 Rode ui
100 gram paddenstoelen
2 eetlepels tomatenpuree ( concentraat)
Olijfolie
Peper en zout
Pepermunt

Bereiding

  • Groenten in blokjes snijden en aanstoven met olijfolie, goed kruiden, en twee eetlepels tomatenpuree, vervolgens wat water toevoegen en laten garen gedurende 20 minuutjes .
  • Laten afkoelen, we gaan het koud gebruiken, geserveerd met perkament van aubergine.

Perkament met aubergine

Ingrediënten

Aubergine
Olijfolie
Peper en zout
Gedroogde oregano

Bereiding

Aubergine pellen en heel dunne schijfjes van de aubergine snijden, kruiden met peper en zout en oregano en die rondjes op een ingeoliede plaat in de oven aan 120 graden laten drogen ( bakken) gedurende ongeveer 40 minuten, tot ze krokant zijn en lichtbruin.

Quinoasalade

Ingrediënten

Quinoa
Peultjes
Gele paprika
Geutje olijfolie
Peper en zout

Bereiding

  • Quinoa garen in water met zout
  • Peultjes en gele paprika fijnsnijden in blokjes en mengen met de gegaarde quinoa, en daar mag een geutje olijfolie bij en eventueel wat bijkruiden met peper en zout.

Auberginetorentje met ratatouille, perkament van aubergine en quinoasalade

Ingrediënten

Met de drie vorige receptjes: de ratatouille, de quinoasalade en het perkament van aubergine maken we een prachtig torentje!
Preischeuten of alfalvascheuten

Bereiding

  • Een torentje maken, daarvoor hebben we kleine vormpjes nodig ( ringetjes) en daar leggen we eerst een perkamentje van aubergine , daarop een laagje koude ratatouille, we nemen de ring eraf, een tweede perkamentje erop, weer de ring erop en dan wat quinoa salade. Beetje aandrukken.
  • Nog een perkamentje erop en afwerken met een beetje preischeuten, alfalva scheuten of andere verse scheuten.

Gefruit “auberginegras”

Ingrediënten

Pel van 1 aubergine

Bereiding

De pel van aubergine fijnsnijden en fruiten in de frietketel aan 140 graden. Drogen op keukenpapier en zout overstrooien. (Anders is het bitter). Gebruiken als garnituurtje

Salade met gekarameliseerde blokjes van aubergine, tomaatjes en tuinbonen

Ingrediënten

1 kleine aubergine
Kerstomaatjes
Tuinbonen
Olijfolie
Balsamico

Bereiding

  • Kleine aubergine in Kleine blokjes snijden, bakken in een klein beetje olijfolie en bij halve gaartijd een stevige geut balsamico azijn aan toevoegen,
  • De bereiding wordt wat zwarter van kleur, en dan is het klaar.
  • Kerstomaatje in olijfolie gedurende een halfuur op een heel zacht vuurtje met tijm, peper en zout, look laten confijten. Laten afkoelen in de olie.
  • Tuinbonen uit de grote pel halen en even blancheren in warm water, gedurende één minuut. Pellen,
  • Die drie elementen mengen met basilicum erbij tot een salade.

Puree van aubergine met artisjok en kikkererwten

Ingrediënten

1 aubergine
Kikkererwten
Mini artisjokjes
(Van elk van de ingrediënten één derde nemen)
Gerookt zout ( of gewoon zout)

Bereiding

  • De aubergine in twee snijden en insnijdingen maken. Met een scheutje olijfolie, look en peper en zout in de oven, gedurende een tijd garen.
  • Er treedt een lichte verkleuring op. Je kan dan heel makkelijk het vruchtvlees uitlepelen
  • Dat vruchtvlees mixen met gegaarde kikkererwten, ( eerst weken met wat zout) mini artisjokjes erbij, van elk een derde, in de mixer en kruiden met gerookt zout. Dat mengel op toastjes smeren. Ook heerlijk als broodbeleg, het is een prima vleesvervanger.

Dessert: Aubergine met porto

Ingrediënten

1 aubergine
porto

Bereiding

  • Aubergine in kleine blokjes snijden en samen met de porto laten inkoken op zacht vuurtje.
  • Geregeld al roerend wat porto toevoegen. Aubergine fijnprakken. Heerlij als dessert; geen suiker nodig, het smaakt heerlijk zoet.

Meer info over Frank Fol vind je op deze site.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet