
de inspecteur
Belastingen terugkrijgen
ma 13 feb. - 7:30

Maxime moet een grote som geld terugkrijgen van de belastingen, maar vindt dat dat veel te lang duurt. Zijn boekhouder heeft de aangifte immers op tijd ingediend. Maxime vermoedt dat de overheid extra lang wacht om je aanslagbiljet op te sturen als je veel geld moet terugkrijgen, en dat het snel gaat als je belastingen moet bijbetalen. Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën mag het komen uitleggen.
Als je je belastingen invult via Tax-on-web kan je het aanslagbiljet met de berekening sneller in de bus krijgen, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën. Aangiftes via het internet kunnen nu eenmaal sneller verwerkt worden dan papieren aangiftes.
In theorie heeft de overheid de tijd om je aanslagbiljet op te sturen tot 30 juni van het jaar volgend op de indiening van de aangifte. Dat is bij wet vastgelegd. Wie dus invulde in juni 2011 moet ten laatste in juni 2012 de berekening krijgen.
Als je dan geld moet terugkrijgen, duurt het nog tot het einde van de tweede maand die volgt op de opmaak van het aanslagbiljet. Als je belasting moet bijbetalen heb je daar 2 maanden de tijd voor.
Bijvoorbeeld: Aanslagbiljet is verstuurd op 20 februari 2012, dan krijg je je geld terug eind april of moet je bijbetalen tegen 20 april.
Francis Adyns wijst er op dat nu voor het eerst de belastingdiensten erin geslaagd zijn om tegen eind 2011 al 5.029.608 aanslagbiljetten van de 6.800.000 te versturen. Zo’n massa in vijf maanden tijd verwerken verdient een pluim. Maar dat betekent niet dat de belastingambtenaren nu plots wonderen kunnen doen. Als boekhouders de aangifte pas hebben ingediend in november (boekhouders kregen vorig jaar tijd tot 30 november), dan kan een klein deel daarvan verwerkt zijn tegen eind december, maar lang niet alles.