
de inspecteur
Bestaan er vaste afmetingen voor pasta?
do 6 apr. - 6:45
Is het je ook al opgevallen? Als je in de winkel langs de pasta-afdeling loopt liggen alle pakjes spaghetti van de verschillende merken netjes als soldaatjes naast elkaar, allemaal precies even lang. En hoe zit dat met andere pasta?

Spaghetti
- spaghetti is altijd tussen 24 & 26 cm lang
- omdat het nog altijd gemaakt wordt zoals vroeger thuis: lange slierten van 1,10m worden over stokken gehangen om te drogen. Als ze droog zijn worden die slierten in 4 gebroken waardoor je gelijkaardige slierten krijgt.
- Een sliert pasta moet ook altijd 3 à 4 keer rond een vork gedraaid kunnen worden zodat je bij elke hap een smakelijke hoeveelheid pasta in je mond krijgt. Want spaghetti eet je met vork & lepel!
Lasagne
- Lasagne heeft geen standaardmaat, wanneer de vellen vers gemaakt worden zijn ze zo groot of klein als je wil.
- Maar in de fabriek moeten alle vellen natuurlijk even groot zijn
- Daarom worden ze niet al te groot gemaakt zodat iedereen thuis zelf enkele bladen samen kan puzzelen in de ovenschaal.
Spirelli, penne, macaroni...
- Het tarwedeeg wordt door een vorm geduwd (een matrijs) en de lange sliert wordt aan de onderkant door een mes op lengte gesneden.
- Als het mes sneller draait, zijn de stukjes pasta korter. Als het trager draait zijn ze langer
