Acteur Jeroen Perceval: "Ik zou iedereen meditatie aanraden”

woensdag 18 november 2020 - 11:29
Foto: Instagram Jeroen Perceval
Je zou het misschien niet verwachten maar acteur Jeroen Perceval mediteert. Elke ochtend! De acteur van Tabula Rasa, Rundskop en ook de Netflix-serie De Bende van Jan de Lichte gaat, behalve crosfitten, ook elke ochtend mediteren. “Het helpt om mijn geest rustig te maken.”

“Het is mijn grote passie”, zegt acteur Jeroen Perceval. “Ik mediteer elke ochtend, dat is mijn gewoonte. Ik fitness ook, maar meditatie heeft nog meer effect op mij dan bijvoorbeeld crossfit. Hoe moet ik dat effect van meditatie uitleggen? Wel, meestal zijn we als mensen bezig met van alles te moeten. Terwijl je bij mediteren gewoon moet gaan zitten, alles loslaten. Dan ga je alles ontmoeten en aanvaarden wat er op dat moment is. En daardoor word ik rustig. Je neemt dan je eigen gedachten en gevoelens waar.”

"Het is een misvatting dat meditatie zweverig of vluchtig is"

Ik doe aan zen-meditatie. Je hebt ook vipassana. Ik denk dat alle meditatievormen goed zijn. Het is een misvatting dat meditatie zweverig of vluchtig is. Het is het tegenovergestelde. Het is gaan zitten in de werkelijkheid zonder afleiding. Je bent de hele dag afgeleid door je gsm en andere schermen. Meditatie is gaan zitten en waarnemen. Alles aanvaarden wat er op dat moment op je afkomt, maar er tegelijkertijd ook niet in meegaan. Je moet de onbeweeglijke waarnemer zijn. Snap je het een beetje?”, lacht Jeroen.

Door op je adem te focussen, wordt je denken rustiger.

Jeroen Perceval

"Begin met vijf minuten"

“Natuurlijk ademen is belangrijk. Dat is een goede techniek om je geest tot rust te brengen. Veel mensen denken dat mediteren je geest leegmaken is en niets te denken. Maar dat is onmogelijk. Het is wel zo dat door op je adem te focussen, je denken rustiger wordt. Je merkt dat je geest hele tijd bezig is met de toekomst of het verleden, maar door meditatie kom je gewoon in het nu.

“Ik zou zeggen begin rustig met vijf minuten en ga ergens gemakkelijk zitten. Zit rechtop. Er zijn op YouTube veel video’s over ademhalingsmeditatie. Maak het je niet te moeilijk in het begin, bouw op. Ik mediteer elke ochtend een half uur, in de zengroep twee keer veertig minuten en soms ga ik ook een week op stiltemeditatie. Leren mediteren is echt een geschenk. Probeer het zeker.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!