Acteur Koen De Bouw: “Tuinieren is enorm inspirerend”

donderdag 19 november 2020 - 17:40
Acteur Koen De Bouw is een fervente natuurmens met een prachtige tuin in de Ardennen. “Het is een tuin van 2,5 hectare, dat is de moeite. Daarom laat ik een deel wild, aan de natuur zelf over. De tuin rond de boerderij is de leeftuin en daar moet in gewerkt worden. Voor mij is de natuur, de tuin, de bron van alles. Van leven en dood. En tuinieren is enorm inspirerend.”

"Als kind had ik een hekel aan tuinieren", vertelt De Bouw tijdens 'Beste Buren voor De Warmste Week. "Ik moest van mijn vader altijd onkruid wieden als straf voor een slecht rapport. Dat deed ik echt niet graag. Maar toen ik op kot ging, ben ik het toch meer en meer gaan koesteren. Op een gegeven moment vond ik zelfs een kot met een klein stadstuintje. Daar ben ik gaan experimenteren met planten die we thuis niet hadden. Toen is die fascinatie voor tuinieren nooit meer weggegaan.

“Ik heb ook nog boeken geschreven over tuinieren en zelfs nog een aantal jaren het tv-programma Groene Vingers gepresenteerd. Ik ben zo blij dat ik dat heb mogen doen. Ik heb zo veel geleerd van die specialisten waar ik toen mee op stap mocht. Het is ongelofelijk hoeveel ik nu zie, dankzij wat ik van hen geleerd heb. Ja, dat heeft mij veel goed gedaan.”

Het hele jaar rond

Een tuin zegt altijd ja, een tuin heeft het hele jaar door verzorging nodig. Je kan er ieder moment van het jaar iets in doen. Het houdt nooit op. Als je een beetje een grote tuin hebt, zet die dan vol bomen en hagen. Je kan ze altijd wegdoen of omzagen als ze in de weg staan. Dat klinkt hard, maar elk jaar dat je die toch laat staan, is er een verloren. Behalve de maand om nieuwe dingen te planten, is november natuurlijk ook de snoeimaand.”

“Of ik dan wel eens met aarde onder de nagels op een filmset sta?", lacht Koen De Bouw. “Dat is al gebeurd, maar niet zo vaak. Wat wel vaker gebeurt, is dat ik vol met krassen en schrammen sta door het snoeien van de rozen en hagen zonder handschoenen. Dan staan mijn armen en handen de volgende dag vuurrood. Ze hebben dan altijd veel moeite om dat weg te krijgen op de set.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!