Je DNA tevoorschijn toveren in een glas water? Ja dat kan!

dinsdag 17 november 2020 - 17:09
Zondag 22 november is het de Dag van de Wetenschap. Voor één keer wordt die digitaal georganiseerd, zodat je thuis vanuit je luie zetel kennis kan maken met de wondere wereld van de wetenschap. Kan je niet wachten tot zondag? Hier alvast een proefje om thuis uit te proberen!

Iedereen heeft een ander DNA. Het is een persoonlijk archiefdocument waaruit je heel wat informatie kan halen over de geschiedenis van de mens. Benieuwd hoe je eigen DNA eruit ziet? Je kan het thuis makkelijk tevoorschijn toveren. 

Dit heb je nodig

  • Beker/glas water
  • Keukenzout
  • Afwasmiddel
  • Alcohol: Ethanol of wodka
  • Lepel

Aan de slag

Doe 0,5 gram keukenzout in een beker. Meet 10 ml water af in een maatbeker, en voeg dat toe aan de beker met keukenzout. Roer alles goed om zodat je geen korrels meer ziet. Spoel je mond 30 seconden met het zoute water. Schraap goed met je tanden over je wangen. Spuw het mengsel terug in je beker.

Voeg 1 druppel afwasmiddel toe aan de beker. Roer er rustig met een lepeltje doorheen. Om je DNA zichtbaar te maken voeg je 10 ml alcohol toe. Giet het rustig langs de rand van je beker bij het mengsel. Na een 30-tal seconden zie je je DNA tevoorschijn komen. 

Bekijk hier het proefje en de uitleg van geneticus Maarten Larmuseau bij David Van Ooteghem:

Dag van de Wetenschap

De Dag van de Wetenschap kan je zondag 22 november volledig digitaal volgen vanuit je luie zetel. Je kan deelnemen aan experimenten, shows, lezingen en veel meer. Er zal ook een spetterende liveshow te zien zijn vol wetenschap en technologie. 

Wil je graag deelnemen? Alle informatie vind je op de website van de Dag van de WetenschapMaak op voorhand een account aan, zo kan je een virtueel plekje reserveren

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!