Brandweermannen Antwerpen Noorderlaan trokken vrijwillig naar Chaudfontaine: "Beelden op het netvlies gebrand"

dinsdag 20 juli 2021 - 09:16
Op zaterdag 17 juli trok een tiental brandweermannen van Antwerpen Noorderlaan naar het getroffen Chaudfontaine om de mensen te helpen. Slib scheppen, kelders leegpompen en vooral: mensen hoop geven. Het zijn beelden die brandweerman Yannick nooit zal vergeten, vertelt hij in 'Beste Buren' aan Kim Debrie en Daan Masset.

Tussen hun shifts zijn de mannen van de brandweer van Antwerpen Noorderlaan gaan helpen. "Er was meer dan genoeg volk dat stond te popelen om op vrijwillige basis te vertrekken. Toen een collega een oproep deed dat een vriend van hem in getroffen gebied woont, is het heel snel gegaan. We zijn meteen met een tiental vrijwilligers vertrokken."

Druppel op een hete plaat

Eenmaal aangekomen, was de chaos groot. "Je ziet de beelden op tv, maar het is toch nog helemaal anders als je er echt instaat. Mensen rond je die in nood zijn, die je vastklampen voor hulp: dat is echt onbeschrijfelijk. Heel die situatie is op mijn netvlies gebrand, ook mijn collega's beamen dat gevoel. Een andere collega was er vanaf het eerste moment en hij heeft mensen moeten redden van daken: dat is nog ingrijpender. Wij waren er als het water weg was."

Het is nu dat er veel handen nodig zijn om op te ruimen, en dat is wat de brandweermannen dan ook gedaan hebben. "Het leek een druppel op een hete plaat, maar we hebben heel veel werk kunnen verzetten. We hadden pompen mee, schoppen, aftrekkers en sneeuwschoppen. Je moet je inbeelden dat heel dat dorp 1 laag slib is geworden, vol met modder. We hebben dus vooral veel modder weg geschept, zowel uit de huizen als uit de riolering zodat die weer kon doorlopen. Ook een twintigtal kelders hebben we leeggepompt."

Blijvend hulp nodig

En het werk is nog niet gedaan. "We gaan snel terug om verder te werken. We voelen hoe dankbaar de mensen zijn: toen we zaterdag terug naar huis keerden, werden we overladen met dankbetuigingen van de bewoners. Dat was echt hartverwarmend."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!