Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Betaalde stage... en de gevolgen

di 20 mrt. - 7:30

Mijn zoon moet tijdens de schooluren stage lopen in een bedrijf. Dar bedrijf wil hem hiervoor betalen. Op zich is dat wel fijn, maar wij als ouders willen daardoor ons kindergeld niet verliezen en zek
kantoor

"Mijn zoon zit in het laatste jaar van het secundair onderwijs, richting kantoor. In die opleiding is het voorzien dat de leerlingen tijdens de schooluren gedurende 1,5 dag stage lopen in een bedrijf.
Het bedrijf waar hij de stage doet, wil mijn zoon hiervoor betalen. Ze hebben voorgesteld hem hiervoor het gewone loon te betalen van een werknemer van 19 jaar.
Op zich is dat heel leuk, maar wij als ouders willen daardoor ons kindergeld niet verliezen en zeker niet het belastingvoordeel waarvan we genieten zolang hij ten laste is
Bestaat er voor zo’n gevallen een speciaal statuut voor stagairs, zodat onze zoon bij ons ten laste kan blijven en ook zelf geen belasting moet betalen op zijn loon?"

We vroegen advies aan financieel journaliste Frida Deceunynck.

"Dat zou mooi zijn natuurlijk, maar spijtig, dat bestaat niet. Stage van studenten kan niet gebeuren binnen een studentenovereenkomst. De gunstregeling om thuis ten laste te kunnen blijven als student, is niet van toepassing voor leerstages. Dat wil zeggen dat het afhangt van zijn loon of hij thuis nog ten laste kan blijven. En net als elke werknemer zal hij ook de gewone belasting moeten betalen op zijn loon."

Bestaat er dan geen speciaal statuut voor betaalde schoolstages van schoolgaande jongeren?

Jawel, zo’n stages gebeuren meestal met een schoolstageovereenkomst. Als aan een aantal voorwaarden is voldaan, geldt er voor zo’n stages een vrijstelling van RSZ-bijdragen. Belangrijkste voorwaarde: max. 60 arbeidsdagen per jaar. De vrijstelling van sociale bijdragen is hier het enige voordeel. Qua belasting zijn hier geen voordelen aan gekoppeld. Dat wil zeggen dat de gewone regels van toepassing zijn.

Hoeveel mag hij verdienen zonder weg te vallen als persoon ten laste?

Ongeveer 3.600 euro bruto als zijn ouders getrouwd zijn of wettig samenwonen. Als hij ten laste is van een alleenstaande dan is dat iets meer, ongeveer 4.100 euro. Als hij beneden deze grens blijft, hoeven de ouders zich geen zorgen te maken en blijft hij thuis ten laste.

En vanaf wanneer betaalt hij zelf belasting op zijn loon?

Hiervoor ligt de grens een stuk hoger. Zelf zal hij pas belasting moeten betalen als zijn belastbaar inkomen hoger is dan 6.690 euro (dat is na aftrek van beroepskosten). Pas op: er zal sowieso wel bedrijfsvoorheffing ingehouden worden van zijn loon, maar als zijn totale loon op het einde van het jaar onder de belastbare grens ligt, dan zal die ingehouden bedrijfsvoorheffing teruggestort worden nadat hij zijn belastingaangifte heeft ingediend.

Verdient hij meer dan 6.690 euro, dan zijn de gevolgen voor zijn eigen belastingfactuur niet zo groot. Hij zal dan enkel belasting moeten betalen op het deel van zijn loon dat boven deze grens ligt. Die eerste schijf van 6.690 euro blijft sowieso belastingvrij.

Maar als hij wegvalt als persoon ten laste, dan is dat natuurlijk wel erger. Dan verliezen zijn ouders het belastingvoordeel voor het hele jaar. Hoeveel extra belasting zullen ze dan betalen?

Dat hangt ervan af hoeveel kinderen er zijn in het gezin.

Als ze met 2 kinderen zijn thuis en deze student is de eerste die wegvalt: dan is er een verlies van ongeveer 700 euro op een jaar. Als ze nu al zien dat hun zoon dit jaar niet meer ten laste zal zijn, dan kunnen ze dat best meteen melden op de personeelsdienst van hun werk. Die zal daar dan meteen rekening mee kunnen houden bij de loonberekening. Op het maandloon zal dan ongeveer 50 euro extra worden ingehouden aan bedrijfsvoorheffing.

Het bedrag is sterk afhankelijk van het aantal kinderen:
Als ze bijvoorbeeld met 3 kinderen zijn en de eerste valt weg dan scheelt dat ongeveer 150 euro per maand.
Zijn er nog meer kinderen, dan kost het nog meer als er eentje wegvalt als persoon ten laste.

Dat kan dus een serieuze rekening worden. Is het dan wel verstandig om het loon van die stageplaats aan te nemen. Kan hij dan niet beter onbezoldigd werken

Als het er naar uitziet dat hij maar een beetje boven die grens van 3.600 euro zal uitkomen, dan zou hij kunnen vragen om zijn loon iets te verminderen, zodat hij onder die grens blijft. Maar dat is moeilijk te voorspellen want als die jongen in juni afstudeert en hij begint in augustus of september te werken dan wordt dat loon daar gewoon bij opgeteld en zal hij dit jaar sowieso wegvallen als persoon ten laste. Dan maakt het dus niet uit hoeveel hij tijdens zijn stage al heeft verdiend.

Alles bij elkaar zou ik zeker niet vragen aan het stagebedrijf om volledig onbezoldigd te werken. Als de zoon dan toch zou wegvallen als persoon ten laste, is het beter om hem te vragen om een deel van zijn stagevergoeding door te betalen aan zijn ouders om het verlies van het belastingvoordeel te compenseren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een bedrag van 50 euro per maand of het extra bedrag aan bedrijfsvoorheffing dat ingehouden wordt door de werkgever.

En de kinderbijslag? Dat was ook een vraag van onze luisteraar? Verliezen ze die ook

Met zo’n leerstagecontract mag je 499,86 euro per maand verdienen. Als hij meer verdient, valt zijn kinderbijslag weg voor elke maand dat hij over dat bedrag gaat. Dat is een grens die ze dus best wel in het oog kunnen houden. Want als die jongen behalve de extra belasting ook nog eens zijn kinderbijslag moet terugbetalen aan zijn ouders, dan zal er niet veel over blijven.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet