
de madammen
Bretoense pannenkoeken met Roger Van Damme
vr 21 jun. - 6:31

Sandrine uit Eeklo is net terug uit Bretagne waar ze, zoals zovelen die er al geweest zijn, Bretoense pannenkoeken heeft gegeten. En nu ze terug is wil ze die graag zelf eens klaarmaken.
Maar hoe doe je dat? Wat zijn precies de ingrediënten en heb je er een speciale pan voor nodig?
Vragen die De Madammen stelden aan topchef Roger Van Damme van Het Gebaar in Antwerpen. Maar niet enkel aan hem. Want Roger kwan niet alleen. In zijn zog verscheen ook Matthieu Moerenhout, de man die Roger Van Damme Bretoense pannenkoeken heeft leren bakken en hem de speciale bakplaat heeft bezorgd.
Over de Bretoense pannenkoeken, de speciale bakplaat en natuurlijk hoe je de heerlijke pannenkoeken klaarmaakt, daar hadden Roger, Matthieu en De Madammen het uitgebreid over.
RECEPT BRETOENSE PANNENKOEKEN
Ingrediënten (4 personen)
Voor de pannenkoeken:
- 500 g boekweitbloem
- 100 g tarwebloem
- 500 ml water
- 375 ml cider
- 300 ml melk
- 3 eidooiers
- 50 gram reuzel
- 150 g licht gezouten boter
Vulling:
2 appeltjes
vijgencompote
brie
Oud Brugge
walnoten
bieslook fijngesnipperd
slaatjes als garnituur: kropsla & rucola
TIP: Ook heel lekkere vulling: geitenkaas.
Bereiding
- Meng in een grote kom de boekweit- en tarwebloem.
- Giet het water en de cider erbij en meng tot een stevig beslag.
- Doe de melk erbij en roer goed tot alle klontjes uit het beslag zijn.
- Klop daarna de eidooiers onder het beslag.
- Smelt de boter op een laag vuur.
- Roer de gesmolten boter voorzichtig onder het beslag en breng op smaak met een extra snuifje zout.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
- Smelt een klontje reuzel in een hete pan.
- Giet een flinke lepel beslag in de pan en leg hierop de ingrediënten voor de vulling.
- Je kan de pannenkoek naar keuze open laten of dichtvouwen.
Nog meer info over Bretoens pannenkoeken door Roger Van Damme vind je hier!