
de inspecteur
Brie: welk merk heeft de beste punten?
ma 23 nov. - 7:35

‘De koning van de Franse kazen’ wordt brie wel eens genoemd. En de koningen zelf zijn er ook al lang gek op. Zelfs Karel de Grote zou als Koning der Franken al een enorme fan geweest zijn. Hij moest de kaas nog laten overkomen uit een abdij ten Oosten van Parijs, wij kunnen hem gewoon gaan kopen in de supermarkt.
Smaaktest
De Inspecteur heeft 5 merken bij elkaar geshopt voor z’n smaakpanel. De 100 proevers mochten wikken en wegen, en met hun gezamenlijke scores kwamen ze tot deze brie-top 5:
- Le Rustique – € 12,70/kg
- Coeur de Lion – € 9,75 /kg
- Président – € 11,85/kg
- Carrefour – € 8,45 /kg
- 365 Delhaize – € 4,95 / kg
Grote verschillen in de scores en de prijzen, maar niet in de ingrediëntenlijsten...

Kwaliteit
Voedingsexpert Annick Verween kreeg helaas niet van alle merken evenveel informatie op de verpakking. “Maar dat is ook niet verplicht. Brie is één van de uitzonderingen waar producenten niet alle ingrediënten op de verpakking moeten zetten. Le Rustique en Coeur De Lion doen het dan ook niet. De 3 andere wel, en daar komen de ingrediënten redelijk goed overeen.”
Is het toeval dat de drie duurste kazen vooraan eindigen? “Niet echt”, zegt Verween. “Er zit ongetwijfeld een heel stuk marketing in de prijs. Maar die producenten hebben meestal een goed gestructureerd productieproces, waardoor de kans groter is dat hun brie constanter is van kwaliteit.”
Opvallend: de brie van Carrefour komt uit dezelfde fabriek als die van Président. “Maar ze zijn toch niet gelijk. De Carrefourversie heeft maar 32% vet op droge stof, terwijl Président er 60 heeft – dubbel zoveel dus. Hetzelfde trouwens bij 365 van Delhaize: die heeft het laagste vetgehalte van allemaal (31%), terwijl alle grote merken tussen de 50 en de 60% zitten. De merken gebruiken vaak ook betere, duurdere grondstoffen.
'Antwerpse brie'
Wel opvallend dat Coeur de Lion uitpakt met z’n ‘Normandische’ brie, terwijl brie oorspronkelijk uit de streek ten Oosten van Parijs komt.
Annick Verween: “Er wordt veel brie gemaakt in Normandië, want ze hebben daar veel melk. Mag ook, want alleen de namen ‘brie de Meaux’ en de ‘brie de Melun’ hebben een Europees streekproduktlabel. Gewone brie mag je overal maken, als het tenminste volgens het originele procedé gebeurt. Zelfs in Antwerpen, als je dat zou willen.”
En de korst, mag je die nu opeten of niet? Verween: “Ja hoor, in de regel bestaat die uit ‘gewenste’ schimmels: een mengsel van penicillium en andere schimmels – vaak een combinatie van culturen. Dat zorgt voor die witte zachte ‘vacht’, en die is perfect eetbaar. Tenzij je hem natuurlijk te lang laat liggen en door overrijpheid ongewenste schimmelgroei krijgt. Dan moet je er wel afblijven.”