
de madammen
Broccoli de gezondste groente
do 8 nov. - 9:30

Trees uit Brasschaat koopt elke week een broccoli in de supermarkt. "Ooit heb ik gehoord dat dat de gezondste groente is die je kan vinden. Maar nu komt die mijn man toch stilaan de oren uit. Kennen jullie misschien verrassende bereidingen voor broccoli? Alles in naam van de liefde!"
Daarvoor nodigen De Madammen Frank Fol live uit de studio!
Men zegt altijd dat broccoli een wintergroente is, maar volgens de Velt-kalender loopt het seizoen tot november. Het gaat dus van in de zomer tot november.
Met een broccoli kan je oneindig veel dingen doen. Het merg van de broccoli is bijvoorbeeld heel erg lekker.
De meeste mensen eten enkele de roosjes van de broccoli en gooien de rest weg, maar die rest is eigenlijk even lekker.
- Je kan van die stam bijvoorbeeld carpaccio snijden.
- Maar je kan het ook krokant garen en serveren met een saus over.
- Je kan van die stam bijvoorbeeld een mooi hapje van maken. Als je 'm in fijne plakjes snijdt, kan het een toastje vervangen. En die kan je dan beleggen met vanalles.
- Om die stam klaar te maken moet je de dikke pel eraf halen. Die is erg leerachtig. Je moet de steel afsnijden en het onderste, vaak uitgedroogde stuk ook.De stam kan je dan schillen en gewoon meekoken voor een puree of in een wok.
- Je kan de stam ook flinterdun snijden en rauw opeten met marinade van citroensap en olijfolie. Of met koriander en rijstazijn.
Ook heel tof zijn de bloemetjes die bovenaan de roosjes van de broccoli zitten. Je kan die er heel fijn afsnijden zodat het bijna een poeder wordt. Groene puntjes heb je dan. Die kan je over gerechten strooien. Je kan er dat echt heel fijn afsnijden. Je kan het in salades gebruiken of over soepen strooien. Het geeft aan je gerechten een krokant effectje met een fijne koolsmaak. Het zijn allemaal kleine dingen die heel creatief zijn in de keuken.
Hoe maak je broccoli het best klaar?
Je kan broccoli stomen of blancheren in water met zout.
Broccoli leent zich heel goed voor wokken. Je vindt broccoli veel in wokmengelingen terug.
De broccoliroosjes kan je krokant garen en serveren met sojasaus. Of met balsamico. En dan heerlijk met parmezaan!
Let er wel mee op als je broccoli in een mengeling steekt. Ofwel is broccoli ondersteunend ofwel ga je er 100% voor. Broccoli geeft namelijk veel smaak. Steek nooit te veel broccoli in een mengeling, want anders overheerst het snel.
Kan het op de barbecue?
Broccoli op de barbecue kan zeker, maar dan eerder in een papillot. Broccoli verbrandt snel! Ofwel je moet een tepanyaki-plaat nemen.
Waarom is broccoli zo gezond?
Volgens hoogleraar professor emeritus André Huyghebaert van de vakgroep voedselveiligheid en voedselkwaliteit is broccoli inderdaad één van de gezondste groenten, maar je moét er niet per se elke dag van eten.
Àlle groenten bevatten waardevolle bestanddelen en je moet er dagelijks een gamma van eten, maar dat mag niet eenzijdig zijn. Je moet ook tomaten eten, of andere koolsoorten.
Welke bestanddelen maken broccoli dan zo gezond?
Er zitten gewoonweg heel veel vitamines (C en A, én zwavelverbindingen zoals sulforafaam) in. Ze berekenen dat per calorie of per 100 gram. Bij groenten is dat over het algemeen vrij veel, in tegenstelling tot suikerrijke frisdrank. Maar er zijn andere groenten die zeker op gelijke hoogte komen, zoals artisjok.
Maakt het uit hoe je de broccoli klaarmaakt?
Als een groente gekookt is, worden de voedingsstoffen beter opgenomen door ons lichaam. Iets dat we rauw eten, daaruit halen we niet alle voedingsstoffen. Je moet ook koken in een minimum aan water, liefst zo kort mogelijk. Vooral het water is slecht voor de vitamines die daarin oplossen.
Enkele receptjes van onze luisteraars!
Recept van Alain: Broccoli afkoken, stoven en afwerken met olijfolie, look en afwerken met ofwel spekblokjes of kaas, gegratineerd in de oven.
Recept van Jacqueline: broccoli met spekblokjes en tagliatelli in de roomsaus, afgewerkt met gemalen kaas.
Recept van Theo: broccoli met erwtjes. Samen koken en pletten met aardappelstamper, kruiden met zout, peper, nootmuskaat en boter. Lekker als garnituur bij wild of vis.
Recept van Mia: Lasagne met broccoli
Een ovenschotel met eerst een dun laagje tomatensaus, daarop lasagnebladen, daarop weer tomatensaus en dan bedekken met sneetjes kaas. Weer lasagnebladen, daarop de broccoli, opnieuw bedekken met kaassneetjes. Weer lasagnebladen. Erna de rest van de tomatensaus. Bovenaan royaal gemalen kaas strooien. Dan 30' in een oven van 180°.
Recept van Karine: Broccoli als aperitiefhapje
Het bovenste stuk van de dikke steel schillen en rauw proeven. Een van de lekkerste dingen die er bestaan! En supergezond Broccoli als ingrediënt van quiche Samen met gerookte zalm en geitenkaas. Bij dit recept wel opletten dat je de broccoli goed laat uitlekken.