
de inspecteur
Brood maken zoals espresso
do 16 apr. - 7:00

Sinds kort is er een nieuw type broodbakmachine op de markt: de Easy Bread. Dat is niet zomaar een broodbakmachine. Het toestel werkt met capsules. In de plaats van elk ingrediënt afzonderlijk af te wegen, stop je gewoon een kant-en-klare broodmix in een bakje en de machine doet de rest. Hetzelfde systeem als een espressomachine dus. Klinkt handig. Maar is het dat ook? En bakt de Easy Bread lekker brood?
De test
Wij kochten zo'n Easy Bread voor net geen €150 euro bij Blokker en lieten het toestel testen door Luisteraar Christa uit Putte. Bij het toestel werden automatisch vijf gratis broodmixen geleverd en die heeft ze allemaal uitgeprobeerd.
Over de werking van de machine is Christa heel tevreden. Het toestel heeft maar een paar knoppen en is dus handig in gebruik. Al na 2 uur en 10 minuten was het brood gebakken. Een groot voordeel, vindt Christa. De Easy Bread is ook makkelijk proper te houden. Altijd een voordeel bij een keukentoestel. Pluspunten dus voor de machine.
Dat kan helaas niet gezegd worden van de broodcapsules. De mengelingen die er in zitten, zijn volgens Christa niet allemaal even geslaagd. Vooral de capsule voor wit brood vond Christa niet goed. Het brood kwam niet mooi gerezen uit de machine, voelde een beetje sponzig aan en smaakte niet lekker. De mengelingen voor een donker brood en een meergranen brood vond ze beter maar zeker niet optimaal. De broden drogen ook allemaal heel snel uit.
Dure capsules
Christa kreeg vijf gratis broodmixen om te starten bij de levering van de Easy Bread maar eens die gebakken zijn, moet je nieuwe mixen bestellen en dat blijkt redelijk duur te zijn.
De goedkoopste capsule bevat een mengeling voor wit brood. Die kost net geen 2 euro per portie maar die vindt Christa helemaal niet lekker.
Capsules met een andere mix kosten al bijna 2 euro 80 cent per portie. Als je dan weet dat je brood maar 500gr weegt en dat je er dus bijna elke dag één moet bakken, wordt het een dure affaire.
Gezonde mix?
Alle ingrediënten zitten in zo'n mix samen in één bakje en Christa vraagt zich dan ook af of dat wel gezond is. Zitten er geen extra suikers of vetten in zo'n mix dat je bakproces beïnvloedt?
Volgens Christophe Courtin, professor aan de KULeuven gespecialiseerd in levensmiddelentechnologie, hoeft Christa zich geen zorgen te maken.
De basis van een capsule is telkens volkeren- en tarwemeel (70 - 80%). Daar worden dan extra's aan toegevoegd zoals gerst en havervlokken om een andere smaak, uitzicht en textuur te bekomen. Verder zit er gist en zout in een capsule en ook suikers zoals rietsuiker en dextrose maar die zijn vooral nodig om de gist te laten werken.
Er zit ook tarwe-eiwit in een kleine concentratie in een capsule. Dat is heel waarschijnlijk tarwe-gluten, een soort broodverbeteraar. Helemaal niet ongezond, het zorgt er gewoon voor dat je deeg wat sterker wordt. Zo'n broodverbeteraar zit ook vaak in een klassieke bakmix die je in een winkel koop om zelf brood te bakken.
De professor heeft het wel moeilijk met de term 'tarwemeel' op de verpakkingen. Die is wat misleidend want bij de Franse ingrediëntenlijst staat "farine de blé". In het Engels staat er "wheat flour". Als je die termen letterlijk vertaalt, weet je dat het in feite gewone witte, geraffineerde bloem is. Het zou dus correcter zijn als er "tarwebloem" zou staan in plaats van "tarwemeel". Meel geeft de indruk gezonder te zijn maar in dit geval is dat dus niet zo.
Een brood bakken met capsules is dus zeker niet ongezond. Maar je moet er wel wat geld voor over hebben. Al is één capsule volgens de professor zeker niet te duur. Het is niet eenvoudig om zo'n kant-en-klare verpakkingen te ontwerpen. Er kruipt veel geld in de zoektocht naar de ideale verpakking. En daar betaal je natuurlijk ook voor.