
de inspecteur
Bruisende smaaktest
ma 11 apr. - 6:30

Bruisend water is er eigenlijk altijd al geweest: het komt op sommige plaatsen gewoon uit de grond. In 1767 ontdekte een wetenschapper dat soda in water ook voor bubbels zorgde. Sindsdien maakt de mens ook zélf spuitwater; jij misschien zelfs in je eigen keuken. Je zou niet de eerste zijn die een bruiswaterapparaat in huis heeft.
Het lekkerste?
De Inspecteur wilde nagaan hoe het zit met de smaak van bruiswater in flessen. Hij kocht 5 bekende én minder bekende merken in de supermarkt, en liet ze blind proeven door een uitgebreid smaakpanel.
De spuitwater-top 5:
- Perrier – 0,67 euro/liter
- Spa – 0,65 euro/liter
- Chaudfontaine – 0,66 euro/liter
- Beckerich Classic bron Ophélie (Lidl) – 0,19 euro/liter
- River (Aldi) – 0,19 euro/liter
In een blinde smaaktest eindigen de grote merken toch alle drie bovenaan. En de allerduurste, Perrier, steekt de concurrentie met een mooie voorsprong de loef af.
Anders dan de rest
Isabelle Sioen van Food 2 Know analyseerde de verpakkingen. Ze merkte dat Perrier de enige is die uitpakt met het feit dat z’n water ‘natuurlijk’ gecarboniseerd is.
“De andere merken vermelden dat niet expliciet en voegen waarschijnlijk extern koolzuurgas toe. Perrier claimt dat hun flessenwater evenveel bruist als toen het uit de bron kwam. Ze vangen het water en het gas apart op, en brengen het tijdens het bottelen weer bij elkaar.”

Droogrest
De smaak van water kan sterk verschillen naargelang de mineralen die erin zitten. De ‘droogrest’ dus: hetgeen overblijft als je het water laat verdampen. Isabelle Sioen: “Ik ben niet verrast dat River laatst eindigt. Dat water bevat in verhouding tot de andere merken spectaculair veel Natrium en Chloor. Net die twee mineralen zorgen voor een ziltige, een beetje kleffe smaak.”
Heel veel mensen vinden Spa een heel uitgesproken smaak hebben, maar dat is uitgerekend het water met de kleinste droogrest van de vijf: amper 47 mg/liter. Dat is heel weinig in verhouding met de 550 mg/liter van River.
“Misschien is die specifieke smaak van Spa eigenlijk gewoon de smaak van water" zegt isabelle Sioen. "Nu, Perrier scoort nóg beter, en dat water heeft met 480 mg/liter wel een aanzienlijke droogrest. Die bestaat echter vooral uit Calcium, dat de bittere smaak van Magnesium neutraliseert.”
"De twee andere merken zitten er zo wat tussenin: Chaudfontaine en Beckerich van Lidl lijken eigenlijk best goed op elkaar, en scoren nagenoeg ook evenveel punten.”
Wil je meer weten over droogrest? Lees dan hier verder.