Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Choco: wat schaft de pot?

ma 6 jun. - 6:30

Welke fondantpasta wint de Inspecteur-smaaktest? De duurste!
getest: 5 merken fondantpasta

Neen, dit artikel gaat niet over de hazelnootpasta die je waarschijnlijk in de kast hebt staan. Die zat eerder al eens in een smaaktest.

De Inspecteur proefde deze keer fondant-pasta. Het origineel eigenlijk, want de hazelnoten kwamen gaandeweg in choco terecht om te besparen op dure cacao.

De resultaten

Dus: een strijd voor de eerste plaats tussen vijf potten 'noir' choco. De honderd proevers van het inspecteur-smaakpanel proefden ze blind en puur (op een lepel, dus niet op de boterham). Dit werd hun top 5:

  1. Cote d’Or – 8,50 euro/kg
  2. Kwatta – 5,62 euro/kg
  3. Tartichoc (Aldi) – 2,75 euro/kg
  4. Mr Choc (Lidl) – 2,75 euro/kg
  5. Boerinneke – 5,12 euro/kg

De duurste, trouwens meteen ook de meest vloeibare van de vijf, viel het best in de smaak bij de proevers.

Maar wat zit er in?

Isabelle Sioen van Food 2 Know kon aan de hand van de ingrediëntenlijsen niet achterhalen wat het geheim van de winnaar is. "Ik zou kunnen zeggen dat Côte d’Or een beetje meer cacao bevat, dat ze met een andere soort olie werken en een beetje meer zout toevoegen dan de anderen. Maar eigenlijk is het verschil heel klein."

Alle choco’s lijken dus behoorlijk goed op elkaar. “Veel mensen denken dat het recept vertrekt van echte chocolade, maar in de industrie is dat zeker niet het geval. Choco uit een fabriek is eigenlijk gewoon vet met suiker en een chocoladesmaakje. Er is er eigenlijk maar één die een beetje anders in elkaar zit, en dat is Boerinneke: die bevat als enige wél 6,9% chocolade."

Alleen: Boerinneke scoort opvallend slecht. "Maar ’t is wel de minst ongezonde van de vijf. Hun choco bevat maar 37 gram suiker in plaats van gemiddeld 50 gram per 100 gram. En ook het vetgehalte ligt een pak lager: 27 gram in plaats van gemiddeld 37 gram bij de concurrentie."

Choco is dus doorgaans wat we een ‘bommetje’ plegen te noemen: 560 Kcal per 100 gram – dat betekent zo’n 110 Kcal en ongeveer 10 gram suiker per boterham! Sioen: "En dat zijn dan ook nog eens lege calorieën, want je eet vooral vet en suiker. Echt iets voor af en toe."

Een vaak gehoorde opmerking bij de proevers: zo'n fondantchoco smaakt eigenlijk veel minder fondant dan je zou verwachten. "Dat komt waarschijnlijk omdat ze bijna allemaal melk- of weipoeder toevoegen, want die zorgt voor een melkchocoladesmaak. Alleen Kwatta gebruikt dat ingrediënt niet, maar zelfs daar vonden de voorproevers de smaak nog niet ‘donker’ genoeg."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet