Colombiaanse pannenkoek - Arepa
vr 13 dec. - 9:20

De Palanque home made Colombian food en de eigenares Viviane serveren deze snack met zo veel trek dat je het kan proeven.
INGREDIËNTEN
Arepa
- 500 gr maïsmeel
- 600 ml warm water
- 1 tl zout
- 2 el boter
- plantaardige olie
Garnituur
- gebakken reepjes rundvlees
- handvol blaadjes raketsla
- 200 gr cojita kaas
- tomatensalsa
Tomatensalsa
- 500 gr tomaat, hart verwijderd
- 1 ui, versnipperd
- 2 el plantaardige olie
- 2 lookteentjes, geplet
- 1 rode chili, jalapeno
- handvol koriander, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- sap van een halve limoen
- ¼ tl zout
- ¼ peper
Rundvlees
- 250 gr rundvlees
- 1 ui, versnipperd
- 2 lookteentjes, fijngehakt
- 1 lente-ui, fijngehakt
- ¼ tl komijn
- 50 ml bier
- ¼ tl zout
- ¼ tl peper
STAP VOOR STAP!
We starten met het rundvlees. Marineer de reepjes rund in de look, ui, lente-ui, komijn, bier, zout en peper. Laat 3 uur marineren.
Zeef de bloem in een kom en meng er het zou doorheen. Doe er het water bij en meng de boter er doorheen. Dek de kom af met plasticfolie en laat op kamertemperatuur een half uur rusten.
Maak ongeveer 20 balletjes van het deeg. Rol met een deegroller de balletjes uit tot platte schijven van 10 cm een kleine centimeter dik.
Doe 1el plantaardige olie in een stevige pan. Bak de arepa lichtbruin in ongeveer 5 minuten, draai om en doe het zelfde voor de andere kant.
Voor de tomatensaus. Doe 2 el plantaardige olie in een pan en zet op een zacht vuur. Fruit de ui in enkele minuten tot glazig. Voeg de jalapeno peper toe en fruit deze even mee. Voeg de tomaten toe en zet het vuur iets harder. Voeg de geplette lookteentjes toe en de koriander. Laat de saus 1 uur indikken op een zacht vuur. Voeg zout toe, limoen en olijfolie volgens smaak.
Haal het rundvlees uit de marinade. Bak het rondvlees in 2 el plantaardige olie in een paar minuten tot gaar.
We stellen nu de arepa samen. Doe 2 el van het rundvlees op de arepa, verkruimel 1 el cojita kaas eroverheen. Overgiet met 1 el van de tomatensalsa en werk af met de raketsla.
GOED OM TE WETEN
Heel wat overeenkomsten met de Mexicaanse gordita en de Salvadoriaanse pupusa. Je vindt ze ook in Puerto Rico, de Dominicaanse republiek en in Venezuela. Venezolaanse versie is dikker dan de Colombiaanse.