Advocaat Walter Damen: "Het is raar, maar de gevangenis is een soort oase van rust geworden"

maandag 25 mei 2020 - 14:41
Christel Van Dyck belde met advocaat Walter Damen. Ook in coronatijden moeten er rechtszaken opgevolgd worden, al gebeurt dat nu vooral online en niet in de rechtbank. Dat vraagt wat flexibiliteit, ook van zijn cliënten die er vaak niet bij kunnen zijn.

“Het valt op dat de gevangenen zelf goed beseffen dat dit een geval van overmacht is. Dit is geen staking van penitentiair beambten. Dit gaat over een virus dat buiten onze wil ons leven controleert. Ik krijg van mijn cliënten vaak de vraag hoe het 'buiten' is. Ze willen weten hoe de mensen erop reageren en of iedereen nu met mondmaskers rondloopt", legt Walter uit.

"Ik krijg van mijn cliënten vaak de vraag hoe het 'buiten' is"

Er zijn zelfs gevangenen die de voorbije weken zelf mondmaskers hebben gemaakt in de gevangenis. “De solidariteit is groot. Ze willen iets terug doen voor de bevolking, voor de maatschappij. En als dat dan gewaardeerd wordt, dan geeft dat veel vreugde binnen de gevangeniswereld. Het is raar, maar de gevangenis is een soort oase van rust geworden. Ik krijg weinig klachten van mijn cliënten. Natuurlijk hebben ze hun bezoek gemist. Maar ze begrepen het wel.”

Vanaf deze week wordt de bezoekregeling in de gevangenis weer versoepeld. Dan mag elke gevangene opnieuw bezoek ontvangen. Telkens van één en dezelfde persoon.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!