Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Corona maakt winkelen in supermarkten duurder. Hoe komt dat en hoe lang zal dat nog duren?

ma 20 apr. - 10:46

Je hebt het de voorbije weken misschien ook al gedacht bij het winkelen: de prijzen lijken wel te stijgen. En dat gevoel klopt wel degelijk: de prijzen van 1.500 producten zijn de voorbije weken met 10 procent of meer gestegen. Maar hoe komt dat?

Op 18 maart kondigde de regering-Wilmès een verbod aan op kortingen in supermarkten.  De regering wilde met deze maatregelen vermijden dat er teveel gehamsterd zou worden. Sinds dat verbod stegen de prijzen in de supermarkten met gemiddeld 2,6 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Laatste Nieuws en het Vlaamse databedrijf Daltix. 

3.300 producten werden de voorbije weken 5 procent duurder en voor 1.500 producten steeg de prijs met meer dan 10 procent. Het gaat vooral om alledaagse producten zoals groenten, fruit, droge voeding en spullen voor persoonlijke hygiëne.

Promoties mogen, maar blijven beperkt

Eind maart werd het promotieverbod versoepeld: kortingen die al vastgelegd werden voor de coronacrisis, mochten opnieuw, nieuwe kortingen niet. Maar dat betekende niet dat de prijzen meteen daalden.

Hoe komt dat? "De sector is zelf wat terughoudend om opnieuw promoties in te voeren", zegt retailexpert Gino Van Ossel. "Sommige supermarkten geven helemaal geen promoties en supermarkten die het wel doen, doen het maar voor een beperkt aantal producten. De overheid wordt nu dus geconfronteerd met het feit dat ze promoties kan verbieden, maar dat ze supermarkten niet kan verplichten om promoties opnieuw in te voeren."
 

De overheid kan promoties wel verbieden, maar ze kan supermarkten niet verplichten om promoties terug in te voeren.

— Retailexpert Gino Van Ossel

Bovendien mogen supermarkten alleen nog maar promoties geven die ze voor de coronacrisis hadden afgesproken. Nieuwe kortingen vastleggen is nu nog altijd niet mogelijk. Verschillende supermarkten, zoals bijvoorbeeld Colruyt, zouden dit graag anders zien en vragen de regering dan ook om snel nieuwe promoties toe te laten. Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) is alvast voorstander en hoopt dat dit vrijdag op de agenda kan komen van de Nationale Veiligheidsraad.

Wanneer komt er een prijsdaling?

Zelfs als er vrijdag wordt beslist dat nieuwe promoties weer mogen, kan het nog even duren voor je dat voelt aan de kassa. "We moeten realistisch zijn: het is niet omdat je het toelaat dat het meteen gaat gebeuren", aldus Van Ossel. "Maar van zodra sommige spelers het doen en de concurrentie laten spelen, zullen andere supermarkten wel volgen." 

Supermarkten benadrukken ook dat het niet evident is om promoties van de ene dag op de andere opnieuw in te voeren. "Het gaat over een hele mechaniek die in actie moet gezet worden, zoals bijvoorbeeld het heropstarten van folders."

Goedkope producten snel uitverkocht

Dat de prijzen aan de kassa de voorbije weken in de lucht gingen, is ook armoede-organisaties niet ontgaan. "We hebben hier de laatste weken ontzettend veel vragen over binnen gekregen", zegt David De Vaal van het Netwerk tegen Armoede. "En de duurdere winkelkarren zijn niet het enige. Veel mensen zeggen ons dat de goedkope, witte producten niet meer beschikbaar zijn."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet