Grootouders mogen opnieuw op kleinkinderen passen, maar ze mogen niet tot risicogroep behoren én "bubbel" van 4 blijft

zondag 17 mei 2020 - 13:36
Grootouders mogen onder strikte voorwaarden opnieuw op hun kleinkinderen passen. Zo mogen ze niet tot de risicogroep behoren en moeten ze in de gekozen bubbel van vier zitten. Dat staat op de informatiewebsite over het coronavirus en wordt bevestigd door minister van Welzijn Wouter Beke.

Gezond en jonger dan 65

De richtlijn over bezoekjes van of aan grootouders is aangepast. Onder strikte voorwaarden mogen grootouders nu opnieuw op hun kinderen passen. De oma's en opa's moeten jonger zijn dan 65, in goede gezondheid zijn én in de gekozen bubbel zitten.

"Het is een verduidelijking, omdat er heel wat vragen over geweest zijn. Er is over gesproken met de virologen en deze verduidelijking zegt nu dat grootouders op hun kleinkinderen mogen passen. Waakzaamheid is en blijft wel geboden", licht Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) toe. "De bubbel van vier blijft wel gelden."

En wat met de veiligheidsafstand van 1,5 meter?

De aanpassing gebeurde na overleg met de experten. "Dit blijkt het goede moment om dit te doen", zegt Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep die de exitstrategie moet uitstippelen. Ze wijst daarmee op de dalende trends en de beperkte ziektelast voor -65-jarigen.

Maar wat dan met de veilige afstand van 1,5 meter? Kan dat wel gewaarborgd blijven? Vlieghe verduidelijkt dat dat "moeilijk wordt". "Dat is het hele punt, je kan niet op je kleinkinderen passen zonder ze aan te raken.  

Niet blijven slapen

Of dit nu betekent dat kinderen ook weer bij de grootouders kunnen blijven slapen? "Dat is niet mijn beslissing", benadrukt de virologe. "We hebben er nooit een chronometer bijgezet, gezond verstand is belangrijk in deze gezondheidscrisis. We hebben in elk geval geen avondklok ingevoerd voor grootouders." Volgens Yves Stevens, de woordvoerder van het crisiscentrum, is het niet de bedoeling dat de kleinkinderen bij hun grootouders overnachten.

Wel blijft de sociale bubbel van vier gelden. Dus grootouders met meerdere kleinkinderen, uit meerdere bubbels, zullen wel moeten kiezen. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!