
de inspecteur
De 10 meest gestelde belastingvragen - én het antwoord!
vr 28 jun. - 5:15

Van 24 tot en met 28 juni helpt Inspecteurd Decaluwé je een handje met je belastingaangifte. De voorbije weken kon je hier stemmen op dé belastingvraag die voor jou het meest pertinent is. Op de 10 meest gestelde vragen geeft Inspecteur Decaluwé deze week een antwoord.
En dat doet hij niet alleen. Hij krijgt de hulp van experten van de belastingen zelf: Evelyn Decruyenaere en Francis Adyns. En ook professor fiscaal recht Michel Maus interpreteert de belastingen op zijn eigenzinnige manier.

Vraag 1 : Ik ben sinds vorig jaar op pensioen en moet nu ook mijn aanvullend pensioen invullen op de belastingaangifte. Word ik daar zwaar op belast en kan ik dat vermijden?
Niet echt een vraag waar iedereen op dit moment van wakker ligt, maar op een dag komen we allemaal in die situatie terecht.
3 pijlers
Er zijn in de belastingaangifte 3 pensioen-pijlers :
1) Het pensioen zelf
2) Het aanvullend pensioen : groepsverzekering door je werkgever of deels door jezelf betaald.
3) Pensioensparen : heb je volledig zelf bij elkaar gespaart
Hogere belastingen
De 2de pijler – die groepsverzekeringen – gaan hoger belast worden vanaf 1 juli 2013. Dat zijn dus de euro’s die je tijdens je loopbaan bij elkaar spaart door bijdragen van je werkgever of van jezelf. En die belasting hangt samen met het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd naar 62 jaar.
Het normale percentage belastingen is 16,5 procent
Als je uitbetaald wordt op je 60ste, wordt dat nu 20 procent
Als je uitbetaald wordt op je 61 ste, wordt dat 18 procent
Als je uitbetaald wordt op je 62ste : 16,5 procent
Wat valt eraan te doen?
Langer werken is een manier en zorg ervoor dat je niet te vroeg wordt uitbetaald.
Pensioensparen
De premie van het pensioensparen kan je elk jaar inbrengen in je belastingen.
Maar professor Michel Maus waarschuwt wel voor de belastingen aan het einde van de rit, eens de premie is uitbetaald.
Je kan namelijk ook kiezen om dat pensioensparen niet aan te geven in je belastingen.
Meer informatie over pensioenen op je belastingaangifte vind je hier.
En voor persoonlijke vragen over jouw brief, bel je best naar het callcenter van de belastingen op 0257/257 57 of ga gewoon even langs bij je lokale belastingkantoor.

Vraag 2 : Ik heb mijn aangifte al doorgestuurd met tax-on-web. Maar ik zou toch nog wat willen aanpassen, kan dat nog?
Goed nieuws als jij ook met die vraag zit want: het antwoord is 'ja'! Sinds dit jaar kan je na het doorsturen van de brief nog 1 keer een wijziging aanbrengen.
Goed dat dat mogelijk is, al vindt professor fiscaal recht Michel Maus dat het toch nog beter kan en dat je wijzigingen zou moeten kunnen doen tot aan de inleverdatum.
Kladversies
Je kan natuurlijk altijd eerst een kladversie maken en die kan je tussendoor zoveel opslaan als je zelf wilt en pas doorsturen als je helemaal zeker bent.
Tax Calc
Tax Calc is een rekenmodule op de website van de FOD financien waarbij je niet hoeft in te loggen met je token of e-ID. Daar kan je dus helemaal anoniem een aantal verschillende aangiftes invullen, 'om te proberen'.
Hier lees je alles over tax on web.

Vraag 3 : Ik heb in 2012 nog een nieuw dak laten leggen, met isolatie en nieuwe dakramen. Kan ik dat nu nog inbrengen in de belastingen?
De regering Di Rupo heeft voor flink wat verandering gezorgd op onze aangifte. Alle energiebesparende maatregelen, behalve dakisolatie, komen niet meer in aanmerking voor een belastingvermindering.
28 november 2011
Een datum om niet te vergeten!
Alle werken die een overeenkomst hadden vóór 28 nov 2011 en betaald zijn in 2012 komen wel nog in aanmerking voor een belastingvermindering.
Dakisolatie
Voor dakisolatie is 28 november 2011 ook cruciaal. Alles voor de datum is aan 40 procent, alles erna aan 30 procent.
Passiefwoningen en groene lening
De belastingvermindering voor passiefwoningen zijn ook afgeschaften de vermindering op de intresten van groene leningen zijn verminderd van 40 tot 30 procent.
ALLES over de inbreng van energiebesparende maatregelen in je belastingaangifte vind je hier ()

Vraag 4 : wat als er nog fouten staan in mijn voorafingevulde belastingaangifte?
Er zijn heel wat mensen die ook dit jaar hun papieren belastingbrief volledig ingevuld toegestuurd kregen. Anderhalf miljoen in totaal. Dat zijn gepensioneerden, werklozen en mensen met een vervangingsinkomen. De fiscus beschouwt die aangiftes als relatief makkelijk, want ze kennen toch al de bedragen van alle uitkeringen.
Zwijgen is toestemmen
Bij zo’n vooraf ingevulde brief is het motto : zwijgen is toestemmen. Als je toch dingen wil aanpassen, dan moest dat in principe gebeuren tegen gisteren (26 juni) op papier, maar het kan tot 17 juli ook via tax on web.
Goed nakijken
Heb je zo’n vooraf ingevulde brief, en heb je toevallig ook vorig jaar een huis verkocht of gekocht ? Check dan zeker heel goed of je wel het juiste aantal maanden belast wordt.
En ook als je giften doet aan goede doelen, dan raadt prof Maus je aan die bedragen goed te controleren.
Fouten achteraf rechtzetten
Je kan je fouten weer rechtzetten.
De eerste 6 maanden na de aangiftedatum kan je alles nog rechtzetten.
Na die 6 maanden en tot 5 jaar na de inlevering kan je ook materiële fouten rechtzetten.
Een fout is materieel als je bijvoorbeeld een 0 vergeten bent of een komma verkeerd hebt gezet.
Alle andere fouten (bv een beroepskost vergeten) zijn intellectuele fouten en dus na 6 maanden niet meer of moeilijk corrigeerbaar.
HIER staat alle informatie over de voorafingevulde belastingbrief.

Vraag 5 : Wat gebeurt er als ik een deel van mijn inkomsten vergeet aan te geven aan de belastingen?
Het is de bedoeling dat je alles wat je het jaar ervoor verdiend hebt, op je belastingbrief aangeeft. De belastingadministratie kan onmogelijk weten of het een vergetelheid is of dat je heel bewust iets niet hebt aangegeven. En daarom starten ze zowieso een aanslag van ambtswege.
Aanslag van ambtswege
Hier worden de rollen omgedraaid en zal de fiscus jou een voorstel doen op basis van de gegevens die zij hebben. Jij moet dan het tegendeel bewijzen.
Consequentie is ook dat de administratie nu langer tijd krijgt voor jouw aangifte. Dus je zal niet in juni 2014 een afrekening krijgen maar ten laatste op 31 december 2015.
Boetes en belastingverhogingen
Je kan boetes krijgen (van 50 tot 1250) en/of belastingverhogingen van 10 procent tot 200 procent.
Nieuwe berekeningswijze
Vanaf dit jaar zal de fiscus geen belastingverhoging aanrekenen voor (vergeten) inkomsten onder 2500 euro. Professor fiscaal recht Michel Maus heeft daar zijn bedenkingen bij en vindt dit geen goed signaal.
Hier lees je meer over deze nieuwe berekeningswijze.

Vraag 6 : Hoe zit dat nu met die rijkentaks?
Wat is de rijkentaks?
Het was een beslissing van de regering Di Rupo om wat meer transparantie te creëren en wat meer zicht op de inkomens van de mensen.
Wie zijn roerende inkomsten, dus zijn intresten en dividenten, aangeeft, wordt daar maar 21 procent op belast en wie dat niet doet 25 procent.
De rijkentaks is weer afgeschaft net omdat de mensen met grote vermogens op wie het van toepassing is meestal meer dan 20 020 euro aan roerende inkomsten hebben, en daar worden ze dan sowieso 25 procent op belast.
Wie kruist wel het vakje aan?
- Wie minder dan 20.020 euro aan roerende inkomsten (intresten en dividenden) heeft ontvangen, moet een extra code aanvinken (1440/2440) waarmee verklaard wordt dat de rijkentaks (‘bijkomende heffing’) van 4% op hem niet van toepassing is.
- In de praktijk geldt dat voor de persoon die met zijn zichtrekening een minimale rentevergoeding heeft gekregen.
- Hetzelfde geldt voor de grote beleggers bij wie de rijkentaks al werd toegepast of die geen inkomsten ontvangen heeft waarop de taks moest worden toegepast.
Wie kruist het vakje niet aan?
Wie in 2012 enkel de volgende inkomsten opstreek:
- intresten of dividenden geïnd in het buitenland (die zijn altijd verplicht aan te geven)
- belastingvrije intresten op een spaarboekje
- intresten van de Leterme-staatsbons of liquidatieboni.
Wat als ik het vakje ben vergeten aanvinken?
Als je dat nu ontdekt, dan kan je bij je lokale belastingkantoor terecht en daar vragen of ze je papieren aangifte nog willen wijzigen.
Via tax on web, zou er normaalgezien een pop-up venster moeten komen als je het vergeten bent – en daar kan je trouwens sinds dit jaar 1 wijziging zelf doen.
En als je het echt vergeet, dan kan het zijn dat de fiscus een controle gaat doen op je aangifte.
Hier vind je nog meer informatie over de rijkentaks.

Vraag 7 : Hoe zit het met de vrijstelling voor verplaatsingskosten?
Je kan op de belastingbrief een vrijstelling aanvragen voor verplaatsingskosten. Maar mijn werkgever betaalt mijn treinabonnement. Heb ik daar dan ook recht op?
Je hebt recht op die vrijstelling, maar alleen als je voor de forfaitaire beroepskosten kiest.
Ook voor het treinabonnement dat betaald wordt? Ja!
Dat geldt trouwens niet alleen voor het openbaar vervoer, maar ook voor de kosten van alle andere vervoersmiddelen.
Tarieven
Indien de verplaatsing gebeurt met de eigen wagen of de bedrijfswagen: maximum 370 euro
Indien de verplaatsing gebeurt met het openbaar vervoer: de kostprijs van het openbaar vervoer
Natuurlijk zijn dit maximumbedragen, indien men minder terugbetaald krijgt van de werkgever, dan is de vrijstelling gelijk aan het betaalde bedrag.
Fietsvergoeding
Wat de fietsvergoeding betreft, wordt dit ten belope van 0,21 € beschouwd als kost eigen aan de werkgever en dus vrijgesteld. Het bedrag erboven is belastbaar.
Georganiseerd vervoer
Daaronder valt bijvoorbeeld carpoolen, of bussen die ingelegd worden door de werkgever. Dan mag je de prijs van een eersteklas treinticket rekenen dat overeenkomt met dezelfde afstand. Je moet dan in de regel wel even die tarieven opzoeken op de website van de nmbs. (www.nnmbs.be)
Waar vind je de juiste bedragen?
Sinds dit jaar staan die bijdragen op de fiche die je van je werkgever krijgt. Onder de code 1254 of 2254.
De fietsvergoeding staat niet in de code .254 en dient dan ook niet vrijgesteld te worden in de code .255. Dus daar verloopt de vrijstelling automatisch aangezien de vergoeding sowieso niet in de aangifte PB wordt ingevuld.

Vraag 8 : Geef ik best mijn werkelijke beroepskosten in of het beroepsforfait?
Slechts één op de 25 werknemers bewijst zijn werkelijke kosten - al de rest gaat voor het forfait. En de meesten zullen ook wel gelijk hebben, want het is vaak het voordeligste. En je hoeft bovendien ook niks extra in te vullen: de fiscus berekent dat forfaitaire bedrag aan de hand van je inkomen.
Beroepsforfait – de berekening
Die worden berekend volgens percentages die stijgen per inkomensschijf:
Aanslagjaar 2013 – inkomsten 2012
Inkomsten Forfaitair kostenpercentage
Van 0,01 tot 5.490 euro 28,7 %
Van 5.490 tot 10.910 euro 10 %
Van 10.910 tot 18.150 euro 5 %
Vanaf 18.150 euro 3 %
De forfaitaire beroepskosten bedragen maximum 3.790 euro.
Dus als je denkt aan meer dan dat bedrag te komen met werkelijke kosten, omdat je bv lange afstanden aflegt met de wagen, dan kies je daar best voor.
Wat zijn werkelijke beroepskosten?
Je afgelegde kilometers, kosten om thuis een bureau in te richten, computers of tablets die je gekocht hebt voor het werk, telefoonrekeningen, ...
Het is wel belangrijk dat alle kosten gemaakt zijn in 2012 en dat ze ook effectief een link hebben met je beroep.
Kilometers hangen af van je vervoersmiddel
Tarief auto : 0.15 euro per km (ongeacht welke auto)
Tarief fiets : 0.21 euro per km
Tarief Moto : hier mag je al je werkelijke kosten aanrekenen. Hou je facturen en bonnetjes goed bij.
Tarief openbaar vervoer : werkelijke kost
Hier kan je de tarieven nog eens nalezen
Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over het beroepsforfait
Klik hier voor informatie over de werkelijke beroepskosten.

Vraag 9 : Hoe zit het met de belastingvermindering voor de beveiliging van een woning tegen diefstal en brand?
Je beveiligen tegen diefstal en brand is slim en wordt nog altijd beloond door de overheid.
Hoeveel is de belastingvermindering?
30 % van alle gemaakte kosten, inclusief btw mag je aftrekken van de belastingen. Wel met een maximum van 730 euro per woning. Je moet dat zelf uitrekenen en alleen de effectieve vermindering invullen.
Hoe zit het met gezamenlijke aangiftes?
Vanaf dit jaar is er maar één vakje meer om in te vullen. Daar vul je dan de vermindering in. Die wordt nu berekend op het gezamenlijk belastbaar inkomen en niet meer op het eigendomsaandeel van het onroerend goed.
Wat komt in aanmerking?
De plaatsing van sloten, inbraakwerend glas, camera’s, de plaatsing van een sectionale garagepoorten, brandblusapparaten, brandwerende deuren, etc.
Sectionale garagepoorten
Bij deze garagepoorten moet je ervoor zorgen dat de kost van de motor apart op je factuur staat.
En dan mag je op 50 procent van die kostprijs 30 procent belastingvermindering aanrekenen.
De garage moet aan je huis grenzen.
Extra informatie
Hier lees je alles over de belastingvermindering bij inbraak en brandpreventie.
Je kan ook het callcenter van de belastingen bellen, elke werkdag tussen 8u en 17 u op 0257 257 57. Of ga een langs in je lokaal belastingkantoor.

Vraag 10: Wanneer moet ik mijn belastingbrief indienen?
De data
De papieren versie moet binnen zijn op woensdag 26 juni 2013
Tax on web gebruikers hebben tijd tot woensdag 17 juli 2013
Mensen met een boekhouder moeten pas indienen op woensdag 16 oktober.
Afgelopen jaar heeft iemand deze data aangevochten voor de rechtbank. Professor fiscaal recht Michel Maus legt uit dat de man het discriminerend vond dat hij niet op dezelfde dag als mensen met een boekhouder mocht indienen.
De administratie van de belasting ging ondertussen al in beroep tegen deze uitspraak en moet daarom de data nog niet aanpassen.
De bruine enveloppe
Een bruine enveloppe krijg je niet meer :
- Als je vorig jaar met tax on web gewerkt hebt
- En als je NIET hebt aangevinkt dat je er nog ééntje wou.
Wanneer tax-on-web beginnen invullen?
Je krijgt van tax on web een mailtje van zodra je kan beginnen invullen. Ook 5 dagen voor de einddatum zal je een herinneringsmail krijgen.
Extra informatie
Hier vind je de inleverdata.
Je kan ook het callcenter van de belastingen bellen, elke werkdag tussen8u en 17 u op 0257 257 57. Of ga een langs in je lokaal belastingkantoor.