
de inspecteur
De Alpen in een zakje
ma 4 apr. - 6:35

Emmentaler, een wereldberoemd streekproduct waar ze in de Alpen trots op zijn. Terecht, want de kaas doet het uitstekend in heel wat gerechten.
De traditie wil dat de melk voor de Emmental van de weides in de Alpen komt. De boeren zaten daar in de zomer te ver van de bewoonde wereld af om hun melk te verkopen, dus maakten ze er kaas van. Gróte kaas: er zouden bollen Emmental bestaan tot 130 kg.
Herkomst
De allereerste Emmentaler werd gemaakt in het Emmental in Zwitserland, maar ze maken hem ook in Frankrijk: in de Franse Alpen, de Jura en de Savoie. Ook in het Duitse Beieren wordt er Emmental geproduceerd.
Gewone Emmental mag namelijk overal gemaakt worden, zolang men maar het geijkte productieproces respecteert. Alleen de benamingen Emmental Zwitserland en Emmental Savoie zijn beschermd.
Het zou dus wel eens heel goed kunnen dat er ook Emmental gemaakt wordt van Belgische melk. Zolang de producent de kaas minstens twee maanden laat rijpen en de juiste bacteriën toevoegt is er geen enkel probleem.
Het zijn trouwens die specifieke ‘thermofiele melkzuurproducerende bacteriën’ die voor de typische gaten in de kaas zorgen. Ze maken namelijk CO2 aan terwijl ze suiker omzetten naar melkzuur, en dat gas blijft gevangen in de kaas.

Getest!
Wij Belgen kopen Emmentaler het vaakst geraspt in een zakje. Dus ging de Inspecteur 5 van die zakjes halen in 5 supermarkten. Het smaakpanel deed z’n werk en stemde deze top 5 bij elkaar:
- Vache Bleue - 9,13 euro/kg
- Milbona (Lidl) - 5,25 euro/kg
- Winny - 5,40 euro/kg
- Delhaize - 10,60 euro/kg
- Entremont - 11,00 euro/kg
De kaas van Lidl komt dus dicht in de buurt, maar met Vache Bleue is het toch een Belgisch A-merk dat het haalt.
Maïs en cellulose
Isabelle Sioen van Food 2 Know bekeek de korte ingrediëntenlijsten van de vijf merken, en zag dat de inhoud niet altijd identiek is. “Milbona en Entremont zeggen dat hun Emmentaler uit Frankrijk komt, maar de rest noemt het gewoon Emmental. De winnaar werd verwerkt in België, die van Delhaize in Nederland. Het kan natuurlijk wel zijn dat de kaas zelf uit de Alpen komt, maar dat is niet zeker.”
Isabelle merkte ook een verschil in het gebruik van antiklontermiddel: “Sommige merken gebruiken er een, andere niet. Het is dus een poeder dat ervoor zorgt dat de sliertjes niet aan elkaar plakken. Bij Vache Bleue en Winny is dat cellulose, en bij Delhaize maïszetmeel.”