
de inspecteur
De 'havermouthype'
ma 3 mrt. - 7:04

Tot enkele jaren geleden was havermoutpap een ouderwets gerecht, verstoten van de ontbijttafel door alles wat cornflake-achtig was.
Het boek De Voedselzandloper (K. Verburgh) dat in 2012 verscheen, maakte havermout weer populair, zo populair dat het een hype werd en dat supermarkten de verkoop na 2 jaar nog altijd zien stijgen. Naast het ene bekende merk, zijn er nu ook havermoutproducten van de huismerken, net als bio varianten.
Havermout was altijd al gezond, het is een basisonderdeel van gezonde voeding en het staat dan ook onderaan in de voedingsdriehoek.
Havermout heeft veel voordelen:
- Het is niet duur
- het bevat trage suikers die je langer energie geven
- het bevat bijzondere vezels, de beta glucanen die veel vocht opnemen zodat je met een portie havermout met melk of water minder snel honger krijgt.
- de beta glucanen helpen om je cholesterol te verlagen als je minstens 3 gram van die vezels per dag eet. Dat is bevestigd door het Europees en Belgisch voedselagentchap. Maar een producent van havermout mag deze gezondheidsbewering alleen op de verpakking zetten als er minstens 1 gram beta glucanen per portie in de havermout zit.
In vergelijking met muesli heeft havermout ietsje minder calorieën omdat er bij muesli vaak andere granen, zaden, noten of gedroogd fruit worden toegevoegd.
In vergelijking met cornflakes zitten er veel minder snelle suikers in.
In vergelijking met brood is havermout gezonder dan wit brood, maar even gezond als volkorenbrood.
Het VIGEZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie) raadt aan om bij het ontbijt af te wisselen tussen havermout, andere granen en bruin brood met gezond beleg.