
de inspecteur
De Inspecteur proeft gepofte quinoa
ma 29 aug. - 5:16
Iedereen kent ondertussen wel quinoa. Maar deze zomer lanceerde Delhaize ‘gepofte quinoa’.

Iedereen kent ondertussen wel quinoa. Maar deze zomer lanceerde Delhaize ‘gepofte quinoa’. Dat vroeg om een smaaktest van Sven.
Hapklaar en supergezond?
Quinoa is ondertussen al ingeburgerd in heel wat Vlaamse keukens. Net zoals rijst gewoon even koken en klaar om te serveren. Maar nu komt Delhaize dus naar buiten met gepofte quinoa. Dat is een kant-en-klare quinoa die al verwarmd is en die je dus zelf niet meer moet koken.
Je kan hem gebruiken op je salades, bij je muesli doen ’s ochtends of hem gewoon als tussendoortje eten.
Roel Dekelver van Delhaize: “Het combineert het gemakkelijke met het gezonde van quinoa. Het heeft alle goede kwaliteiten van quinoa waardoor het een win-win wordt voor iedereen.
Geen smaak
Dat klinkt alleszins heel mooi en veelbelovend uit de mond van de producent, maar volgen mijn proevers deze lovende woorden? De Inspecteur schotelde de gepofte quinoa voor aan de mensen van de Federale pensioendienst in Brussel.
Zij proefden er vooral rijstwafels is. Vonden niet dat er veel smaak in zat. En ook heel droog merkten ze op. Geen hoogvlieger dus.
Superfood?
De producent zet in grote letters ‘Superfood’ op de verpakking maar dat begrip moet je altijd met een korrel zout nemen weet mijn voedingsdeskundige Annick Verween. “Met superfoods bedoelt men de voedingsmiddelen die van nature veel van bepaalde voedingsstoffen (bv. Omega 3-vetzuren, Vitamine C) en antioxidanten bevatten en daardoor allerlei positieve effecten zouden hebben op de gezondheid”.
“Bij quinoa, of die nu gepoft is of niet, vind je vooral veel vezels (16 g) en magnesium (64 mg). Maar die stoffen uit superfoods komen ook voor in meer vertrouwde en alledaagse producten zoals olijfolie, vette vis, knoflook, aardbeien en broccoli. Tot op vandaag is er geen wetenschappelijk bewijs voor een specifieke heilzame werking van zogenaamde superfoods”.