3 jaar wachten voor je een afspraak krijgt bij een specialist: wat als het dringend is?

vrijdag 11 oktober 2019 - 08:20
dokter onderzoekt knie
3 weken, 3 maanden, 3 jaar, de wachtlijsten om een afspraak te kunnen maken bij een specialist zijn vaak lang. Volgens een studie van de overheid moet 38% van de patiënten meer dan twee weken wachten. Wat doe je dan als het dringend is?

Laat je huisarts een afspraak maken met de specialist als het dringend is   

Als je echt dringende hulp nodig hebt, wordt die altijd gegeven. Specialisten werken bij het inboeken van afspraken met dringende en niet dringende sloten. Je kunt zelf deze dringende sloten vaak niet reserveren, maar als je huisarts of andere behandelende arts van mening is dat een raadpleging, onderzoek of behandeling dringend is, neemt die arts zelf contact op met de specialist en zal je tijdig geholpen worden. Respecteer de diagnose van de huisarts als die van oordeel is dat het niet dringend is.  

De wachtlijsten zijn dus bijzonder vervelend maar ze vormen geen gevaar voor de gezondheid van de patiënt.

Bij welke specialisten zijn de wachtlijsten het langst?    

Er werden in België vorig jaar zo’n 28 miljoen raadplegingen gedaan door specialisten. De meeste raadplegingen werd uitgevoerd door gynaecologen en oogartsen (elk 3,5 miljoen) en huidspecialisten (2.5 miljoen). 

Er zijn vooral structureel lange wachtlijsten bij kinderpsychiaters. Daar is een relatief tekort aan artsen in combinatie met moeilijke, delicate, langdurende raadplegingen.  

Ook bij oogartsen zijn er in het algemeen lange wachttijden. Jonge oogartsen bijvoorbeeld geven aan dat ze de work/life balance belangrijk vonden. Ze boeken dus minder afspraken in.  

Verder zijn er ook individuele artsen die lange wachttijden hebben. Bij Professor Johan Bellemans, kniespecialist in het Ziekenhuis Oost Limburg in Genk, loopt de wachtlijst op tot drie jaar. Hij is bekend van het TV programma topdokters op Vier en is de sportdokter van de Belgische Olympische delegatie. Daar speelt de tol van de roem. Er zijn 15.000 wachtenden voor je. Gelukkig hebben we in ons land veel andere goede kniespecialisten waarbij de wachttijden minder lang zijn.

Als je een afspraak hebt kunnen bemachtigen, kom die dan ook na 

Een groeiend aantal patiënten komt niet opdagen op een afspraak: tussen de 6 en 10%.  
Deels is dit een kip of ei verhaal: omwille van de lange wachtlijsten is de verleiding groot om op meerdere plaatsen een afspraak te maken, maar wanneer die afspraken niet afgezegd worden gaan er kostbare afspraakmomenten verloren.  
Voor een arts die full-time raadplegingen heeft, kan dit gaan tot 20 patiënten per week. Dat betekent een halve dag per week verloren tijd voor de arts.  Zo worden de wachtlijsten nog langer.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!