5 concrete tips: zo koop je de juiste cadeaubon

vrijdag 6 december 2019 - 08:34
De feestdagen komen in volle vaart dichterbij. Daarmee is ook de jacht op de eindejaarscadeaus geopend. Ga jij voor een cadeau- of belevenisbon? Weet dan dat niet iedereen dat een geweldig cadeau vindt. En dat er heel wat dingen zijn waarop je moet letten als je een bon koopt of krijgt. De Inspecteur verzamelt 5 belangrijke tips!

1. Haast en spoed is zelden goed

Koop niet snel snel een cadeaubon bij de eerste de beste winkelketen. Maar denk eens goed na waar de ontvanger graag winkelt.

Dit lijkt de logica zelve. Maar toch loopt het hier soms al fout. Stel, je trekt de naam van je achternicht en je weet niet waar je haar blij mee maakt. Dan is een bon van een grote keten zoals Mediamarkt of Zalando aanlokkelijk. En de kans is groot dat ze er blij mee zal zijn. Maar het kan ook beter. 

Verdiep je heel even in de interesses van de achternicht. Bel of mail even met je nonkel of je tante of je oma om te vragen wat die nicht leuk vindt. Als ze bijvoorbeeld graag leest, is een bon van een boekenwinkel een beter idee. Of als ze graag sport, kan je een cadeaubon kopen bij een sportwinkel. 

Er bestaan ook algemene bonnen van shoppingcentra. Daarmee kan je in alle winkels van het shoppingcenter betalen.

2. Oost west, thuis best

Niet iedereen is zich ervan bewust, maar ook lokale handelaren hebben bonnen in de aanbieding.

We denken nog te vaak dat alleen de grote ketens cadeaubonnen hebben. Dat klopt dus niet. Ook kleine handelaren hebben vaak bonnen in de aanbieding. Het kan zelfs zijn dat ze er speciaal voor jou één maken als je ernaar vraagt. Met een bon van een kleine handelaar kom je misschien wel verrassender uit de hoek.

Als je het moeilijk vindt om één specifieke winkel uit te kiezen, kan je ook informeren bij je stad of gemeente of er geen cadeaubon bestaat die in de hele gemeente geldig is. Je kan dat gemakkelijk checken op de website van je gemeente of stad. Daar kan je ook zien welke handelaren de bon aanvaarden.

In elk geval steun je met een lokale bon de economie in je streek.

3. Tijd gaat snel, gebruik hem wel

Veel cadeaubonnen zijn maar één jaar of twee jaar geldig. 

"De inspecteur" pleit al lang voor bonnen die niet vervallen. Sommige ketens doen dat al. Maar de overgrote meerderheid van de winkels kiest ervoor om bonnen te verkopen die maar één jaar geldig zijn. Boekhoudkundig is het blijkbaar niet altijd evident om bonnen die niet vervallen te introduceren. Een winkelketen kan dan niet inschatten wanneer dat bedrag van die bonnen ingeruild zal worden.  

Hier vind je een lijst van winkelketens en de geldigheid van de cadeaubonnen.

De ultieme tip: als je een bon krijgt waarop een vervaldatum staat, zet dat dan in je agenda. Doe dat gerust verschillende keren: een keer twee maanden voor de vervaldatum, nog een keer een maand voor de vervaldatum en nog ook keer een week voor de vervaldatum. 

4. Bezint eer ge begint

Een belevenisbon is vaak een belevenis op zich om in te ruilen. 

Aan elke belevenisbon, van die doosjes waarmee je een activiteit kan plannen, zijn voorwaarden verbonden. Dat maakt het soms moeilijk om te reserveren. Lees daarom altijd op voorhand de voorwaarden. Zowel die van de uitgever van de bon zelf als die van de partner waarbij je de activiteit wil boeken. 

In die voorwaarden lees je bijvoorbeeld dat het aanbod continu verandert. Dat de eigenaars van een hotel of restaurant vrij zijn om klanten met een bon te weigeren omdat ze plaats willen vrijhouden voor gewone klanten zonder bon. Dat je de bon op voorhand online moet registreren vooraleer je hem te kan gebruiken.

Het is om die reden dat de uitgevers van de bonnen hun klanten aanraden om elke bon zo snel mogelijk te registreren en om, indien mogelijk, ook al een activiteit vast te leggen. Probeer dat dus ook te doen. Elke bon vervalt ook na twee of drie jaar. Ook dat staat in de voorwaarden. Daar lees je ook of en hoe je de bon eventueel nog kan verlengen. 

5. Voor geld is alles te koop 

't Klinkt misschien een beetje negatief maar er is echt niks mis met de traditionele enveloppe.

Met een cent in een enveloppe geef je de ontvanger nog de grootste keuzevrijheid. Zo vermijd je ook dat je een bon cadeau doet van een winkel die in de loop van de volgende maanden of jaren failliet gaat. In dat geval is de kans heel klein dat je het bedrag van de bon nog terugziet.

Als je de klassieke enveloppe te saai of te formeel vindt, kan je het geld ook op een originele manier verpakken. Hier vind je een aantal leuke suggesties. 

Durf ook eens na te denken over een alternatief. 

Wij zijn gestopt met kerstcadeaus voor elkaar te kopen. Ons kerstfeest is er niet minder gezellig om. In tegendeel. We hebben meer tijd om met elkaar te praten.

Anita, luisteraar "De inspecteur"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!