5 slachtoffers van oplichting getuigen: "2dehands.be heeft me vijf minuten te laat gewaarschuwd"

donderdag 16 januari 2020 - 11:11
De Inspecteur bracht het verhaal van Lie. Zij werd via zoekertjessite 2dehands.be opgelicht voor 8200 euro. De website belooft beterschap en zegt het probleem ernstig te nemen. Maar Lie is duidelijk niet het enige slachtoffer.

Een dwarsfluit verkopen via zoekertjessite 2dehands.be en uiteindelijk 8200 euro armer achterblijven. Het overkwam luisteraar Lie. De koper vroeg om een IBAN-verificatie en kon zo al haar bankgegevens kopiëren. En ze is niet het enige slachtoffers van fraudeurs op zoekertjessites.

Via Facebook, e-mail en de Radio 2-app kwamen enorm veel reacties binnen van luisteraars die iets gelijkaardigs hebben meegemaakt. "De vriendin van mijn zoon is gisteren op dezelfde manier opgelicht. Gelukkig heeft ze direct beseft dat het om oplichting ging toen de betaling niet meteen lukte." zegt Annie Van Bogaert.

Mijn schoondochter heeft onmiddellijk Cardstop gecontacteerd en hoopt dat ze geen geld is kwijtgeraakt.

Annie Van Bogaert

Deze malafide personen zijn zo gesofisticeerd dat men snel in de val trapt.

Frank Serneels

Frank Serneels is blij dat De Inspecteur mensen erop attent maakt dat ieder van ons evenveel kans heeft om opgelicht te worden door deze malafide mensen. "Ook ik ben op gelijkaardige manier opgelicht door zo’n mensen. En ik ben daarna ook nog eens in de val gelopen door te bellen naar Microsoft, bleek dit ook een nepfirma te zijn die dan ook nog eens als eerste tevoorschijn kwam bij het opzoeken op Google van Microsoft."

2dehands.be heeft mij gewaarschuwd, helaas vijf minuten nadat ik het geld al had overgeschreven.

Albert Loos

"Helaas ben ik er ook in getrapt door een oplichting, 479 euro was van mijn rekening gestolen. Ook via de link die mij is doorgestuurd via chat", vertelt Albert Loos. "Had ik vijf minuten langer gewacht dan zou ik geluk hebben gehad, want ik ontving een mail van 2dehands.be dat de koopster een oplichter was. Helaas iets te laat voor mij."

Betere beveiliging

Heel wat mensen vragen zich ook af of de beveiliging tussen zicht- en spaarrekening niet beter kan. Nu kunnen oplichters makkelijk geld overschrijven tussen die twee rekeningen en zo grotere sommen geld stelen.

De banken hebben ook een zekere fout. Zij moeten onze gegevens beter beschermen.

Rita Mossu

Handige tips

Naast veel getuigenissen komen er ook handige tips binnen van luisteraars. "Open een rekening met bankkaart waar je enkel online aan- en verkopen mee doet", zegt Danny Van Roosendael. "Ik doe al jaren dergelijke transacties die nog nooit een probleem hebben opgeleverd."

 

Zet nooit meer dan het bedrag op die rekening en zorg dat deze niet onder nul mag gaan.

Danny Van Roosendael

Ik krijg een sms telkens er geld van mijn rekening gaat.

Roger De Wolf

Je kan je bank-app zo instellen dat je een melding krijgt als geld van je rekening wordt afgeschreven. "Ook paypall biedt die optie aan. Ik krijg een sms telkens er een betaling wordt gedaan."

Frank Serneels roept op om zeker aangifte te doen bij de politie: "Indien men de fraudeurs toch zou vinden, kan er een procedure in gang gezet worden om eventueel toch nog geld te recupereren."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!