7 tips om energiezuinig te koken

dinsdag 9 maart 2021 - 09:00
Koken, bakken, koffie zetten, afwassen, ... het zijn maar enkele van de dingen die we in de keuken doen. Dat betekent dat de keuken ook één van de grootste energieverslinders is van onze woning. Wij hebben alvast 7 tips verzameld om energie te besparen in de keuken!

Dek af

  • Zet altijd een deksel op je kookpan. Zo bespaar je 60 tot 70% energie.
     
  • Ook belangrijk: zet de juiste pan op de juiste kookplaat of het juiste gaspitje: groot op groot, klein op klein. 
     
  • Kies de juiste pan voor je ingrediënten. Als je één worst wil bakken, kies je een aangepaste, dus kleinere, pan. 

Schakel en beperk

  • Zet je kookpot in het begin op een hoog vuur en verlaag die dan als de juiste temperatuur bereikt is. Zo geef je je ingrediënten een boost. Daarna kun je op een lager niveau verder koken.
     
  • Kook met zo weinig mogelijk water. Het volstaat dat je aardappelen onder staan. Gebruik een stoommandje of stoomtoren.

Ga voor eenpansgerechten

  • Denk aan wokken, dé (gezonde) methode om op heel korte tijd een maaltijd klaar te maken. Maar ook stoofpotjes, ovenschotels, risotto of maaltijdsoepen zijn aanraders. En ze geven minder afwas, dus ook daar bespaar je! 

Combineer

  • Zet je oven niet aan voor één gerecht. Bak intussen ook brood (af), bijvoorbeeld, of rooster je groenten. Zet de oven al wat vroeger uit en gebruik de restwarmte om na te garen en eventueel andere gerechten voor te warmen of warm te houden. Je kan er ook je borden in opwarmen. 
     
  • Een lekker kaaskorstje op de lasagne? Heerlijk! Maar gebruik de grill enkel als dat nodig is, en zo kort mogelijk. De grill gebruikt immers 50% meer energie! De heteluchtfunctie van je oven verbruikt het minste energie.
     
  • En nog dit: doe de ovendeur niet om de haverklap open. Je verliest er alleen maar warmte mee.

Investeer

  • Investeer in goede pannen of vervang je beschadigde exemplaren. Pannen moeten een perfect platte bodem hebben. Beschadigde en kromgetrokken bodems zorgen voor energieverlies.
     
  • Een snelkookpan is een prima investering. Koken in een snelkookpan is makkelijk, gaat een pak sneller waardoor je 40 tot 70% energie bespaart en je bewaart meer smaak en vitamines dan in een doorsnee kookpot.

Gooi open die ramen

  • Niet alleen je fornuis vreet energie, ook de dampkap is een slokop. Om damp en rook weg te halen volstaat het vaak om even een raam of een deur open te zetten.
     
  • Gebruik je de dampkap toch, zet ze niet op volle toeren als het niet nodig is. Zo vermijd je dat koude buitenlucht naar binnen komt.

Leve de vaatwasser

  • Door de vaatwasser te gebruiken ben je goedkoper af dan door met de hand te wassen. Je gebruikt minder water, minder afwasmiddel en minder energie. Nog een tip: laat de vaatwasser pas draaien als hij vol is. En nog minder bekend: spoel je borden en bestek niet eerst af! Zo verbruik je geen twee keer water!
     
  • Is de vaat niet zo vuil of je machine niet helemaal vol maar je wil toch afwassen? Kies dan voor de energiezuinigere eco- of korte programma’s. Daarmee bespaar je tot 18% energie. 
     
  • Goed om te weten: eco-programma's zijn energiezuiniger dan korte programma's. Eco-programma's zijn immers doeltreffender en verbruiken minder energie dan de korte programma’s. Want ook al duren ze langer, de gebruikte watertemperatuur ligt minder hoog (50°C). Dat geldt trouwens voor vaatwassers én wasmachines!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!