E-box: alle overheidsdocumenten in één digitale brievenbus

woensdag 29 januari 2020 - 08:25
In het najaar van 2018 lanceerde de overheid de e-box, dat is de digitale brievenbus voor overheidsdocumenten. De bedoeling is dat we zo makkelijk en veilig toegang krijgen tot onze digitale overheidsdocumenten. Alle documenten over bijvoorbeeld je pensioen en financiën zullen in die ene brievenbus terechtkomen.

Eén centrale brievenbus voor alle paperassen 

Een digitale postbus is niet nieuw. Er bestaan nu al verschillende e-boxen van verschillende diensten. Doccle is misschien wel het bekendste voorbeeld. Maar al die platformen werken onafhankelijk van elkaar. En niet alle documenten kunnen via hetzelfde platform worden aangeboden. De federale overheid lanceerde daarom de e-box. Deze digitale brievenbus moet alle documenten bundelen op één plek.

Al heel wat overheidsdiensten gebruiken ondertussen de e-box om hun documenten naar de burger te versturen. Het gaat dan bijvoorbeeld over fiscale attesten of de documenten van je pensioen. Daar komen nu dus ook de verkeersboetes bij. Op termijn is het ook de bedoeling dat alle correspondentie van steden en gemeenten ook in die postbus terecht komt. Vraag je bijvoorbeeld een geboorteakte aan in je gemeentehuis, dan zal op termijn ook dat document in je e-box belanden en daar bewaard worden.

E-box werkt samen met bestaande platformen

Wie al werkt met privé-aanbieders zoals Doccle, zal de e-box daarin binnenkort ook kunnen integreren. Op die manier kunnen die gebruikers hun overheidsdocumenten ontvangen op hun vertrouwde platform. Ook andere partijen zoals Trusto en UnifiedPost hebben beslist om snel de e-box aan te bieden.

Registreer je op 'doe maar digitaal'

Je kan je vanaf vandaag registreren voor de e-box via de website 'Doe maar digitaal'

Je kan de digitale brievenbus daar koppelen aan je e-mailadres. Als er een nieuw document beschikbaar is, krijg je een e-mail. Je kan je dan inloggen via de e-box met je elektronische identiteitskaart, token of via de app itsme®. Meer informatie over die app vind je hier.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!