Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Alleenstaanden worden fiscaal benadeeld: "Als je arm wil zijn, blijf dan vooral single"

do 27 feb. - 6:18

"Als je arm wil zijn, blijf dan vooral single." Deze ietwat brutale uitspraak komt van professor fiscaal recht Michel Maus. Hij pleit voor een hervorming van ons fiscaal systeem. "Als je single bent en geen kinderen ten laste hebt, betaal je de hoogste belastingen. Tijdens je leven maar ook na je dood."

Over 50 jaar zal bijna de helft van de Belgische gezinnen uit één persoon bestaan. Dat is een sterke stijging. Waar in 2017 nog 34 procent van de gezinnen alleenwoners zijn, zou dat in 2070 stijgen naar 42 procent. Dat is de voorspelling van het Federaal Planbureau. De cijfers werden opgevraagd voor VRT NWS voor de onlinereeks #mijnthuis.

Vooral bij mannen tussen de 25 en 50 jaar is er een grote stijging merkbaar. De verklaring daarvoor is voornamelijk omdat na een echtscheiding, kinderen vaker bij de moeder gedomicilieerd staan. Zo zijn mannen op papier vaker alleenstaand.

Belastingdruk van singles is enorm

Of je nu een man of een vrouw bent die het alleen moet zien te rooien: het staat vast dat het leven als single een pak duurder is. Sowieso kan je je dagdagelijkse uitgaven niet delen met een partner of een huisgenoot. Maar ook op fiscaal vlak ben je in het nadeel. Zeker als je geen kinderen ten laste hebt.

Professor Michel Maus legt kort uit hoe dat komt. "Elk van ons heeft een belastingvrij minimum, dat is een deel van je loon waarop je geen belastingen betaalt. Zodra je een kind ten laste hebt, stijgt dat belastingvrije bedrag aanzienlijk. Je houdt dus een groter stuk van je loon over waar je geen belastingen op betaalt. En dan krijg je ook nog eens kinderbijslag." 

Onze maatschappij verandert. Dan moet ons fiscaal systeem mee in die richting verschuiven.

— Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB

"Trek de belastingvrije som voor iedereen gelijk"

Volgens Michel Maus gebeurt de verdeling van de belastingvrije som op dit moment niet eerlijk. "Ik pleit ervoor dat men de belastingvrije som voor iedereen gelijk trekt. Ongeacht of je kinderen hebt. Dat is al een goed begin om mensen zonder kinderen ten laste minder te benadelen." 

Als je de belastingvrije som gelijk trekt, betekent dat wel dat mensen die kinderen ten laste hebben de som van hun belastingvrije inkomen zien dalen. "Dat zal pijnlijk zijn voor die mensen. Maar daartegenover staat wel dat de belastingvrije som dan je hele leven stabiel is. Dat is nu niet zo. Want eens je kinderen het huis uit zijn, betaal je opnieuw meer belastingen. Dat is ook pijnlijk."

Het gezin als hoeksteen van de maatschappij

De fiscale vraagstukken die Michel Maus op tafel legt, zijn niet gemakkelijk op te lossen. "Ons fiscaal systeem is volledig gestoeld op het klassieke gezin. Als je daaraan voldoet, ben je vanuit fiscaal oogpunt goed af. Maar minder en minder huishoudens beantwoorden aan dat beeld." 

Maus vindt dan ook dat politici het systeem in vraag moeten stellen. "Je moet je durven afvragen of je gezinnen met kinderen fiscaal zo sterk wil bevoordelen als de cijfers duidelijk aantonen dat er in de toekomst veel meer alleenstaanden gaan zijn. Ga je bijvoorbeeld mensen met meer dan drie kinderen voordelen blijven geven? Het zijn moeilijke ethische vragen maar ze zullen in de toekomst op tafel liggen."

Ook na de dood ben je als single in het nadeel

Maus benadrukt dat de hoge belastingdruk voor alleenstaanden niet het enige pijnpunt is. "Als je sterft en je als single je bezittingen na aan een goeie vriend of vriendin, dan betaalt die persoon daar in Vlaanderen tot 50% successierechten op. In Brussel en Wallonië is dat zelfs tot 80%."

Dat is niet alleen slecht niet voor singles. Maar ook voor al wie een LAT-relatie heeft. "Zo'n 9% van de relaties zijn LAT-relaties. Die mensen hebben een liefdevolle band maar fiscaal gezien zijn ze vreemden voor elkaar. Als jij bezittingen nalaat aan je partner met wie je niet wettelijk samenwoont of gehuwd bent, dan betaalt die hoge successierechten op de erfenis." 

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. "De nieuwe Vlaamse regering introduceerde wel de 'vriendenerfenis'. Zo kan iedereen tot 12.500 euro nalaten aan vrienden of verre familieleden (zoals neven of nichten) tegen het laagste tarief van 3% van de erfbelasting. Een goede zaak. Maar dat kan dus maar voor een schijf van 12.500 euro." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet