Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Antigifcentrum waarschuwt: "Leg je leven niet in de handen van een paddenstoelen-app"

wo 31 mrt. - 10:48

Lijkt het je leuk om paddenstoelen te gaan plukken met een app op je smartphone? “Doe het niet,” waarschuwt het Antigifcentrum, “want zo’n app is nooit 100% accuraat, met alle gevolgen van dien.”
Zelf paddenstoelen plukken als je er geen verstand van hebt? Geen goed idee.

Gevaarlijk jaar

Professor Dominique Vandijck van het Antigifcentrum ziet het aantal oproepen na een paddenstoelenvergiftiging de laatste jaren gestaag toenemen. “In 2019 waren de klimatologische omstandigheden perfect voor zwammen en schimmel. Toen kregen we er bij het Antigifcentrum 470 oproepen over binnen, zo’n 30% meer dan het jaar ervoor. In het jaar 2020 waren de cijfers al van dezelfde grootorde, en zolang het niet gaat vriezen blijft het paddenstoelenseizoen duren.”

Er zijn nog een aantal bijkomende redenen waarom Vandijck dit jaar extra bezorgd is:

  • Zelfpluk is de laatste jaren almaar populairder geworden.
  • Door de coronamaatregelen trekken we vaker de natuur in.
  • We schakelen ook steeds vaker apps in om plantensoorten te herkennen.

Met de smartphone

In het jaar 2020 zijn er inderdaad diverse apps waarmee je aan de hand van een foto planten kunt determineren. “Maar onze steekproef wijst uit dat die maar voor 60% accuraat zijn. Dat kan ook niet anders als je weet dat alles afhangt van de kwaliteit van de genomen foto. Daardoor ziet zo’n app soms niet eens het verschil tussen een eetbare weidechampignon en een groene knolamaniet, één van de giftigste paddenstoelen ter wereld.”

In de apps verschijnt wel de boodschap dat je ze niet mag gebruiken om eetbare van niet-eetbare soorten te onderscheiden. “Helaas doen sommige mensen dat toch. Ze moeten beseffen dat zelfs een mycoloog (een paddenstoelenexpert) sommige exemplaren onder de microscoop moet onderzoeken om zekerheid te hebben.

Kortom: die apps zijn interessant en leerrijk, maar gebruik ze nooit om eetbare paddenstoelen mee te zoeken. Trouwens, in Vlaanderen mag je op openbaar domein ook helemaal geen paddenstoelen plukken. In Wallonië is het toegestaan een emmer van 10 liter te vullen voor persoonlijk gebruik.

Eén op de vijf oproepen eindigt met een ziekenhuisopname en het overgrote deel van de slachtoffers zijn kinderen.

— Professor Dominique Vandijck, bestuurder van het Antigifcentrum

Oeps, ingeslikt

Wat als jij of je kind per ongeluk een wilde paddenstoel opeet? “Dan is het uiterst belangrijk om snel en juist te handelen”, zegt Vandijck.

Niet elke paddenstoelenvergiftiging vereist dezelfde behandeling. Een snelle identificatie is daarom van levensbelang. Het Antigifcentrum kan op dit moment bij vergiftigingen maar de helft van de soorten identificeren.

Neem daarom als het kan altijd (de rest van) de paddenstoel mee naar de dokter of het ziekenhuis. Of neem op z’n minst een foto en zorg dat je kunt beschrijven waar je de paddenstoel vond.”

Volgens de professor mag je de ernst van de vergiftiging ook niet minimaliseren. “Veel effecten treden pas met vertraging op, na enkele uren of zelfs dagen. Soms lijken de bijwerkingen aanvankelijk weer over te gaan, maar blijkt na een paar dagen dat er onherstelbare schade is aan de lever of de nieren. Aarzel dus niet om een arts of het Antigifcentrum te contacteren.”

Zet voor de zekerheid het nummer 070/245.245 van het Antigifcentrum tussen je gsm-contacten. Je kunt er 24/7 terecht.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet