Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Auto verkopen? Lees de checklist!

do 23 mei - 6:15

Tweedehandse auto’s zijn populairder dan ooit, dankzij de crisis. Alleen: waar moet je allemaal aan denken als je je wagen wil verkopen aan een andere particulier? Nogal wat eigenlijk…
auto

Tweedehandse auto’s zijn populairder dan ooit, dankzij de crisis. Alleen: waar moet je allemaal aan denken als je je wagen wil verkopen aan een andere particulier? Nogal wat eigenlijk…


Papieren astublieft

In principe moet een auto bij elke verkoop tussen particulieren zijn papieren bij zich hebben. Absoluut noodzakelijk zijn de volgende documenten:

  • inschrijvingsbewijs (roze kaart)
  • gelijkvormigheidsattest
  • keuringsbewijs
  • tweedehandskeuringsrapport
  • Car-Pass
  • attest voor de LPG-installatie indien van toepassing


Optioneel zijn het onderhoudsboekje en de originele verkoopfactuur. Het moeten stuk voor stuk originele documenten zijn, geen kopieën.

De car pass is niet verplicht als je verkoopt aan een autohandelaar, of aan iemand binnen je gezin (je man, je kinderen of je wettelijk samenwonende partner). Als je in dat laatste geval de nummerplaat mee overdraagt, hoeft het niet.

De meeste mensen zullen voor de car pass en de tweedehandskeuring samen een kleine 60 euro betalen. Dat kan minder zijn als er minder dan vier kilometerstanden op de car pass staan (dan is hij gratis in plaats van 6,90 euro), of als de auto recent naar de keuring geweest is (dan volstaan een visuele keuring van 37 euro in plaats van 54 euro).




Verkoopovereenkomst

Je bent niet verplicht om een verkoopdocument op te stellen bij een verkoop tussen twee particulieren, maar het is wel ten zeerste aan te raden om later discussie te vermijden. Je vindt standaardcontracten op heel wat auto-zoekertjessites. Dit zijn de elementen die zo’n overeenkomst moet bevatten:

  • ALGEMEEN: Aankoopdatum (en eventueel ook –uur), leveringsdatum
  • IDENTITEIT VAN DE VERKOPER: Voornaam, naam, adres, telefoonnummer, nummer identiteitskaart, land van uitgifte
  • IDENTITEIT VAN DE KOPER: Voornaam, naam, adres, telefoonnummer, nummer identiteitskaart, land van uitgifte
  • HET VOERTUIG: merk, type, kleur, bouwjaar, cilinderinhoud, motorvermogen, chassisnummer, datum, van eerste in verkeer-stelling, kilometerstand op het moment van de verkoop:


Zet er ook de bepaling “Het voertuig wordt verkocht in de staat waarin het zich bevindt - die staat is door de koper gekend en goedgekeurd” bij. Zo kunnen er achteraf minder problemen ontstaan. Weet wel dat die zin geen vrijgeleide is om iemand een auto met verborgen gebreken aan te smeren!

Vermeld ook welke documenten er meegeleverd worden: gelijkvormigheidsattest, aanvraag tot inschrijving van een tweedehandsvoertuig, car pass, inschrijvingsbewijs (roze kaart) en het nummer ervan, laatste keuringsbewijs, onderhoudsboekje…

Maak de overeenkomst op in twee exemplaren en laat ze ondertekenen door beide partijen. De verkoper moet instaan voor de opmaak van het document, tenzij hij verkoopt aan een professioneel.



De verzekering

Het is belangrijk dat je je verzekering op het juiste moment opzegt. Als je je auto bijvoorbeeld op je oprit te koop zet zonder nummerplaten, doe je er toch goed aan de verzekering nog te laten doorlopen. Je weet maar nooit dat de handrem het begeeft en hij op straat rolt en een ongeval veroorzaakt.

Als je je verzekering te laat opzegt, bestaat de kans dat de koper een ongeval heeft en dat jouw verzekering zal moeten tussenkomen. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor jou: je premie wordt duurder, en in het slechtste geval kom je op de zwarte lijst terecht.

Daarom: laat aan je verzekeraar weten wanneer je autoverzekering exact moet opgezegd worden. Je hebt dan ook recht op terugbetaling van het niet-gebruikte deel van je premie. Check dan ook of je verzekeraar dat deel terugstort (zowel voor je BA-verzekering als voor een omnium).


Waar mag ik m’n auto plaatsen?

We worden verondersteld te weten dat je een auto niet te koop mag aanbieden op de openbare weg (het theoretisch rijexamen, weet je nog wel?). Dat geldt ook voor bermen en openbare parkeerplaatsen. Op je oprit mag het wel, dat is privédomein.

Rondrijden met een bordje ‘te koop’ mag, maar niet overal. Op autowegen en autosnelwegen is het namelijk verboden om voorwerpen te koop aan te bieden, dus daar kan je in principe beboet worden met zo’n bordje in je wagen.

Op gewone wegen mag het in principe wel. Alleen riskeer je dan wel een boete telkens je je wagen parkeert langs de openbare weg… Bordje wegnemen dus!


Betaling? Mijd de cheque!

De contante betaling is nog altijd de beste optie bij het verkopen van je wagen – gesteld dat het niet om vals geld gaat natuurlijk. Een bankoverschrijving kan ook. Opletten geblazen met instanties als Western Union of MoneyGram – oplichters gebruiken die vaak.

Ook – en vooral - uitkijken met cheques. Heel wat malafide kopers gaan als volgt te werk: ze betalen de wagen per cheque, maar schrijven er een te hoog bedrag op. Jij ziet het geld verschijnen op je rekening, en zij vragen om het verschil terug te storten op die van hen. Jij doet dat braafjes. Alleen, na een tiental dagen blijkt dat de cheque ongedekt is, en verdwijnt het geld weer van je rekening. Absoluut te vermijden!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet