Autokeuring mag vanaf vandaag weer meer keuren

maandag 20 april 2020 - 09:47
Minister Lydia Peeters besloot al eerder dat keuringsstations terug beperkt open konden gaan voor specifieke voertuigen. Vandaag worden de mogelijkheden verder uitgebreid.

De keuringsstations in Vlaanderen zullen vanaf vandaag weer meer keuringen kunnen uitvoeren. Alle keuringen kunnen weer plaatsvinden, behalve de periodieke keuringen van personenwagens, kampeerwagens en bedrijfsvoertuigen onder de 3,5 ton.

Belangrijk is dat de tweedehandsverkoop van personenwagens en bestelwagens zo heropgestart wordt, aangezien tweedehandskeuringen weer mogelijk zijn. Landbouwvoertuigen kunnen ook weer gekeurd worden. Keuringen van zware bedrijfsvoertuigen, aanhangwagens en opleggers waren al mogelijk.

Ook bij de keuringsactiviteiten die weer opstarten, worden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen. Alle keuringen gebeuren op afspraak.

Surf naar de website van GOCA Vlaanderen voor een volledig overzicht van de dienstverlening

Uitstelregeling aangepast

Personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen die nu niet gekeurd kunnen worden en die naar de keuring moeten tussen 13 maart 2020 en de einddatum van de noodmaatregelen, blijven beschikken over een geldig keuringsattest tot vier maanden na de einddatum van de coronamaatregelen. Die regeling is ook geldig voor voertuigen die binnen een maand na de einddatum van de maatregelen naar de keuring moeten. Zo heeft iedereen meer tijd om zijn/haar afspraak te plannen wanneer de keuring weer mogelijk wordt.

De termijn van vier maanden zal op het einde van de noodmaatregelen herbekeken worden. Als de noodmaatregelen nog lang van kracht blijven, is het waarschijnlijk dat ook het uitstel verlengd wordt. Anders zou dat voor een overrompeling van de keuringscentra kunnen zorgen.

Bonussysteem

Voertuigen die maximaal zes jaar oud zijn en een kilometerstand onder de 100.000 kilometer hebben, moeten via het bonussysteem maar om de twee jaar naar de keuring. Dit bonussysteem blijft behouden in de uitstelregeling, zolang de kilometerstand niet hoger gaat dan 110.000 kilometer.

Keuringsbewijs vervallen voor 13 maart

Voor personen- en bestelwagens waarvan het keuringsbewijs al vervallen was vóór 13 maart, geldt de uitstelregeling van vier maanden niet. Deze wagens konden volgens de oorspronkelijke keuringsmaatregelen niet naar de periodieke keuring. Maar dit is nu aangepast. Deze voertuigen kunnen zich nu toch aanbieden voor de keuring.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!