Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Autosleutels hacken blijkt kinderspel

do 14 mrt. - 8:41

Hacksystemen waarmee dieven "keyless auto’s" kunnen stelen, zijn vrij snel en makkelijk online te verkrijgen. De apparatuur werkt enkel bij auto’s waar geen contactsleutel nodig is om de deuren te openen.

Dat de systemen zo makkelijk verkrijgbaar zijn, blijkt uit de eerste aflevering van het nieuwe Eén-programma "Factcheckers" met onder meer Britt Van Marsenille. 

De "keyless auto’s" kunnen gestolen worden door de sleutel op afstand te kopiëren, terwijl een ander de motor start en er met de wagen vandoor gaat. Deze dieventruc heet "man in the middle attack" (MITM) en is vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Europa. 

Een van de dieven staat in de buurt van de sleutel en met een versterker stuurt hij het signaal van die sleutel door naar de andere dief, die naast de auto staat. Vervolgens stapt de dief in en rijdt hij ervandoor. 

Duizend euro

Na wat zoeken, kochten de tv-makers op een parkeerplaats in Nederland voor 1000 euro een zender waarmee op afstand de autodeuren van de “keyless auto” geopend kunnen worden. 

De makers konden later proefondervindelijk vaststellen dat ze auto's konden openen én ermee wegrijden. 

Moet de sector dit probleem aanpakken?

Joost Kaesemans van Febiac, de federatie van de automobielsector, reageert in "De Inspecteur" op de ontdekking. "Er circuleren al een tijd filmpjes op internet waarin je kan zien hoe criminelen op die manier met auto's aan de haal gaan. Dat is verontrustend maar de grote vraag is hoe we dat gaan oplossen." 

Kaesemans ziet twee mogelijkheden. "Ofwel leg je de verantwoordelijkheid bij de autobouwer en de bestuurder, ofwel doe je dat niet." En dat laatste klinkt eigenaardig maar volgens Kaesemans is de redenering niet zo gek. Hij trekt een parallel met de beveiliging van onze huizen. "Er zijn veel meer woninginbraken dan autodiefstallen en toch verwachten we niet dat elk raam en elke deur even goed beveiligd is als een bankkluis. We gaan ervan uit dat het geen normale actie is om in te breken." 

"Als je die redenering volgt, mag je er dus ook niet van uitgaan dat elke auto wél 100% beveiligd is tegen diefstal." 

"De Inspecteur" werpt op dat het misschien wel nodig is om de sleutels beter te beveiligen zodat het voor hackers moeilijker is om de code te kraken. Kaesemans geeft toe dat daar werk van kan worden gemaakt maar de vraag is of het sop de kool wel waard is. "Er bestaan allicht mogelijkheden om het systeem beter te beveiligen maar het is de vraag of dat dé manier is." 

Aluminium doosje biedt bescherming

Als je de sleutel wil beschermen tegen hackers, dan kan je de hem bewaren in een aluminium doosje of tasje zodat het zendsignaal niet meer opgevangen kan worden. Dat is wat sommige mensen ook al doen om hun contactloze bankkaart te beschermen.

De vraag is hier opnieuw of dat nut heeft. Want als je je auto wil opendoen, moet je de sleutel wel uit dat doosje halen. En laat dat nu net het grootste gemak zijn van het systeem: dat je de sleutel gewoon in de zak van je jas kan laten zitten terwijl je instapt. 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet