Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Babydoekjes: minder onschuldig dan je denkt

di 19 nov. - 7:15

Vochtige babydoekjes. De mama’s, papa’s en grootouders onder ons kennen ze wel. Die babydoekjes zijn natuurlijk handig om de billetjes van je baby proper te krijgen. Maar ze bevatten wel enkele ongezo
Babydoekjes: minder onschuldig dan je zou denken

Vochtige babydoekjes. De mama’s, papa’s en grootouders onder ons kennen ze wel. Die babydoekjes zijn natuurlijk handig om de billetjes van je baby proper te krijgen. Maar ze bevatten wel enkele ongezonde bewaarmiddelen en allergenen.

En die kunnen allergieën tot zelfs problemen met het immuunsysteem en de lever van jouw baby geven. Dus kan je maar beter als ouder niet te vaak naar die vochtige babydoekjes of lotions grijpen.

Babyhuid

Vochtige babydoekjes zijn cosmetica. En in cosmetica zitten allerlei bewaarmiddelen en allergenen. Dat is voor volwassenen niet echt een probleem. Zij worden beschermd door hun huid. Maar bij baby’s laat de huid veel meer van die gevaarlijke stoffen door dan je zou denken. Zeker in de luierstreek.

Gevaarlijke stoffen

In vochtige babydoekjes zitten in de eerste plaats allergenen en parabenen. Die kunnen allerlei allergieën en huidirritaties veroorzaken.

Daarnaast zitten er ook veel bewaarmiddelen in waaronder fenoxyethanol. Die bewaarmiddelen zijn nodig om de babydoekjes vochtig en bacterievrij te houden. Ze zijn dus zeker nuttig. Maar ze veroorzaken ook heel wat medische kwaaltjes.

Fenoxyethanol heeft naast contactallergieën ook een negatief effect op het immuunsysteem, de hormonenspiegel en zelfs op de lever van jouw baby. Volgens Professor Kinderdermatologie Linda De Raeve zou deze stof dan ook beter verboden worden in vochtige babydoekjes.

En vergis je niet. Al deze stoffen zijn in babydoekjes eerder de regel dan de uitzondering. Zo onderzocht de Franse consumentenorganisatie Que Choisir 34 verschillende vochtige babydoekjes en lotions. In 32 van de 34 onderzochte producten vonden ze schadelijke stoffen. Zij pleiten dan ook om de aanwezigheid van Fenoxyethanol in vochtige babydoekjes drastisch te verminderen naar 0,4 procent of zelfs te verbieden.

Dermatologisch getest

Enkel bij de apotheek in jouw buurt kan je merken zoals 'Baby Cadum' en 'Natessance' vinden die geen bewaarmiddelen bevatten. Maar die kosten natuurlijk ook wel meer.

Laat je ook niet misleiden door het label 'Dermatologisch getest'. Dat wil niet zeggen dat er geen allergenen of conserveermiddelen in de babydoekjes zitten. Dermatologisch getest wil gewoon zeggen dat er wetenschappelijke studies met het product zijn uitgevoerd. Bijvoorbeeld om te kijken welk effect het product heeft op de hydratatie van de huid.

Matigen

Maar omdat babydoekjes uitwendig worden gebruikt, moet je als ouder zeker niet meteen in paniek slaan. Soms eens een babydoekje gebruiken is echt geen probleem. Maar probeer echt te matigen.

Volgens Kind en Gezin moeten ouders zich ook niet teveel zorgen maken. Want bij ons wordt de hoeveelheid Fenoxyethanol streng gecontroleerd door de FOD Volksgezondheid. En valt de concentratie van deze stof in onze babydoekjes goed mee.

Praktische Tips

Kind en Gezin raadt aan om enkel babydoekjes te gebruiken als je onderweg bent of je bijvoorbeeld geen water in de buurt hebt. Thuis gebruik je volgens hen best gewoon water en milde zeep.

Professor kinderdermatologie Linda De Raeve is het daar niet mee eens. Zij vindt dat je als ouder nooit babydoekjes en ook beter geen zeep kan gebruiken in de luierstreek bij zeer jonge baby’s. Gewoon water en een washandje is haar boodschap. Zo zorg je dat er geen problemen zijn met contactallergieën en toxiciteit. Maar dat is in de praktijk natuurlijk niet altijd even gemakkelijk.

En vergeet ook zeker niet dat drogen even belangrijk is als wassen. Zorg dat de billetjes van je baby goed droog zijn voor je een nieuwe pamper aandoet. Dat verkleint de kans op huidirritaties en problemen.

Bekijk de resultaten van het onderzoek van Que Choisir hier

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet