Gebruik jij de Itsme-app al op je smartphone?

woensdag 22 januari 2020 - 15:40
its me app
Via de app itsme kan je inloggen op persoonlijke overheidsdiensten. De app fungeert als sleutel zodat je veilig kan inloggen op sites van de overheid of de bank zonder token of eID kaartlezer.

Vaarwel eID kaartlezer

De overheid wil dat we onze persoonlijke zaken met de overheid online regelen. We loggen al jaren in op websites als taxonweb.be en mypension.be. Tot nu toe moest dat altijd via een vaste computer gebeuren en je had er een token of een eID kaartlezer voor nodig. Met de nieuwe app 'it's me' volstaat je smartphone om in te loggen.

Om de app te installeren en te activeren heb je wel nog één keer je vaste computer of laptop nodig. Je moet het nummer van je elektronische identiteitskaart ingeven en je hebt ook de pincode van die kaart nodig. Je moet ook je gsm-nummer ingeven en je pincode. Pas dan krijg je een veiligheidscode toegestuurd per sms waarmee je de installatie kan voltooien. Je kan ook je vingerafdruk activeren als je een smartphone hebt. 

De app draait op Android en Apple toestellen.

Is 'itsme' veilig?

Het bedrijf achter itsme garandeert dat het systeem waterdicht is. Ook Febelfin, de federatie van de banken in ons land, beaamt dat. "Itsme werkt alleen als je gebruik maakt van je gsm, je simkaart en je persoonlijke itsme-code (of vingerafdruk). Deze unieke combinatie van drie noodzakelijke elementen zorgt ervoor dat alleen jij je gegevens kan gebruiken. Alleen jij kent je code, ze wordt nergens opgeslagen. Vergelijk het met de pincode van je bankkaart."

En de interacties van itsme verlopen ook niet over het gewone internet. "Het bedrijf maakt gebruik van de hoog beveiligde simkaart en -netwerk van de mobiele operatoren. Dat maakt itsme bijzonder betrouwbaar."

Hoe zit het met de toegankelijkheid?

Eén van de veiligheidssystemen in Itsme is dat je overeenstemmende vormen moet aanduiden om de connectie tussen de app en de site die je bezoekt te verifiëren. Op je pc krijg je één icoontje te zien, in je app drie. Door hetzelfde icoontje aan te duiden, geef je aan dat de verbinding veilig is. Goed voor de veiligheid, maar minder goed voor blinden of slechtzienden. Itsme is op de hoogte van het probleem en zoekt naar een oplossing.

Wat als ik mijn smartphone verlies?

Itsme kan enkel gebruikt worden met de unieke combinatie van je smartphone, je simkaart en je itsme-code. Je hoeft dus niet meteen te panikeren als je je smartphone of gsm verliest. Blokkeer voor alle veiligheid wel meteen je itsme-account. Dat kan via de website van itsme of via de helpdesk op 02/657 32 13 (ma - vrij van 8u - 18u).

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!