Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Belastingaangifte invullen: wie kan mij helpen?

di 13 mei - 6:00

Een belastingaangifte invullen is niet altijd zo simpel. Toch doen we het meestal zelf, ook al is hulp beschikbaar...

Een belastingaangifte invullen is niet altijd zo simpel. En toch vult zo’n 72 % van onze luisteraars zijn of haar aangifte gewoon zelf in. We vragen dus niet vaak hulp. Maar eigenlijk zijn er heel wat instanties die je kunnen helpen met je aangifte en je ook persoonlijk advies kunnen geven.

Instanties

In principe mag je aan iedereen een volmacht geven om je belastingaangifte in te vullen. Zo kan je langs gaan bij je bank, bij een verzekeringsmakelaar, je vakbondsorganisatie of een boekhouder. Maar ook vrienden of familie mogen helpen.

Drie mogelijkheden

1) Bank
In de praktijk zal je bank niet heel je belastingbrief voor je invullen. Maar je kan wel altijd langsgaan voor persoonlijk advies.

Als je dus met een specifieke vraag zit over pensioensparen, woonsparen of andere levensverzekeringen, dan kan je met je ingevulde belastingbrief gerust langsgaan bij je bankkantoor in de buurt. Daar zullen ze je belastingbrief zeker optimaliseren. Vaak doet je bank dat zelfs gratis als je bij hen een levensverzekering hebt.

2) Boekhouder
Wie liever zijn aangifte niet zelf invult of uitgebreid advies wil, kan beter een boekhouder onder de arm nemen. Die boekhouder vult dan alles nauwkeurig voor je in. Als je zelfstandige in beroep of bijberoep bent, is zo’n boekhouder sowieso een must.

Maar ook voor werknemers, kan een boekhouder soms een nuttige extra hulp zijn. Zo kan hij voor je jouw woon-werkverkeer bijhouden en berekenen. Als je bijvoorbeeld elke dag van Gent naar je werk rijdt in Brussel, kan je op die manier zo’n 300 à 1000 euro uitsparen.

En zo zijn er nog wel fiscale aftrekposten waar een boekhouder mee kan helpen. Je lening bijvoorbeeld. Soms is het beter om een tweede lening af te sluiten terwijl je op een ander moment beter meteen heel je lening kan terugbetalen. Ook dit kan een boekhouder voor je bijhouden.

Kortom: een boekhouder bekijkt welke fiscale voordelen voor jou mogelijk zijn en welke fiscale aftrekposten in de toekomst voor jou interessant en extra voordelig zijn.

Advies van een boekhouder is uiteraard niet gratis. Je moet ervoor betalen. Maar dat is vaak wel minder dan je denkt. Voor het invullen van een eenvoudige fiscale aangifte voor een werknemer met één woonst, betaal je ongeveer 100 euro. Je krijgt daarvoor je volledige aangifte, de berekeningsnota en bijkomend fiscaal advies.

Ben je zelfstandige of heb je een vennootschap, dan betaal je natuurlijk wel veel meer.

3) Gemeentelijke zitdagen

En dus zijn de gemeentelijke zitdagen vaak de goedkoopste en beste manier voor gratis advies of om je belastingen te laten invullen. Elke gemeente organiseert al dan niet samen met de Federale Overheidsdienst Financiën enkele zitdagen bij jou in de buurt om je gratis te helpen met je belastingaangifte.

Je kan de FOD Financiën terugvinden in verschillende winkelcentra in jouw buurt. Je kan HIER een overzicht vinden.

Ook je gemeente organiseert zitdagen. Dat kan in je OCMW zijn of in het gemeentehuis zelf of ook in rusthuizen. Daar kan je terecht met al je vragen. Je kan er ook met je elektronische identiteitskaart jouw aangifte laten invullen door een ambtenaar.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet