Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Beleggen in goud: tips & tricks

di 17 feb. - 7:30

Een hoge goudkoers garandeert geen hoge prijs voor je oude juwelen. Beleggen in goud kan ook op andere manieren.

Er verschijnen de jongste tijd veel advertenties die zeggen dat de goudkoers momenteel erg hoog is, en dat het daarom een goed moment is om oude juwelen te verkopen. Je zou er volgens sommige advertenties 29 tot 31€/gram voor krijgen.

Maar met die advertenties moet je opletten zegt Jan Orye, de voorzitter van de juweliersbond Ars Nobilis. Er staat niet altijd bij voor hoeveel karaat die prijs geldt. Je zou in de winkel dus een heel ander bedrag te horen kunnen krijgen.

Bovendien weet je niet of de weegschalen van de goudhandelaars geijkt zijn. Je doet er goed aan om thuis met een zeer nauwkeurige keukenweegschaal zelf al eens af te wegen hoeveel goud je hebt. En bekijk de koers van het goud en het sloopgoud, je vindt die op verschillende websites.

Sloopgoud

Als je juwelen verkoopt dan verkoop je sloopgoud, dat heeft een andere koers dan het fijngoud van 24 karaat. Fijngoud is het goud dat overblijft nadat het sloopgoud geraffineerd is, dus nadat alle koper en zilver er is uitgehaald. Dat fijngoud is altijd 24 karaat, maar zuiver niet bruikbaar voor juwelen omdat het te zacht is. Het wordt dus altijd verwerkt.

Gouden juwelen zijn gewoonlijk 18, 14 of 9 karaat. Gouden munten kunnen 24 karaat bevatten, gouden tanden 22.

Laat je niet misleiden door bijvoorbeeld ‘goedkoop’ goud dat bijvoorbeeld verkocht wordt in Duitsland of Turkije, want vaak gaat het om 9 karaat, zegt Jan Orye.

Dat de goudkoers hoog is betekent niet dat de juweliers hun prijzen in de etalage verhogen. Een juwelier maakt een juweel, waar het handwerk en het ontwerp het grootste deel van de prijs bepalen. De koers van de grondstof komt op de tweede plaats. Enkel bij grote schommelingen zal een juwelier beslissen om zijn prijs aan te passen.

Beleggen in goud

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud:

  • een staafje kopen en bewaren in een kluis, hou rekening met kosten van bank en kluis die erbij komen; Je kan een kilo goud kopen, maar ook bijvoorbeeld 10 gram. Goud brengt geen rente op, ook geen dividend zoals een aandeel.
  • gouden munten, in alle vormen en gewichten. Die hebben soms zelfs bovenop hun goudwaarde ook een verzamelwaarde.
  • goudtrackers kopen, een goudtracker is een fonds dat niet belegt in aandelen of obligaties, maar in fysiek goud. Zo'n tracker volgt de goudprijs nauwgezet.
  • aandelen kopen van goudmijnen, maar die gaan niet altijd mee met de waarde van het goud. Het goud kan bijvoorbeeld wel een hoge waarde hebben als grondstof, maar de goudmijn kan ook hoge kosten hebben om het te ontginnen. De voorbije jaren daalde de goudprijs en daalden de kosten onvoldoende, waardoor de koersen van de goudmijnen tot historische dieptepunten daalden. De jongste maanden is er beterschap, maar beleggen in aandelen van goudmijnen houdt dus wel meer risico in.

Frank De Mol van het blad De Belegger geeft als tip om nooit meer dan 5% van je volledige portefeuille te beleggen in goud.

Je moet een belegging in goud zien op lange termijn, zoals een verzekering. Geen verzekering voor je auto of je leven, maar wel een tegen financieel onzekere tijden.

klik hier om een aflevering uit 2010 van de Inspecteur over oud goud verkopen te herbeluisteren.

Een lijst met tips voor als je oud goud wil gaan verkopen vind je hier.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet