Boodschappenlijstje van 28 februari: vlaswijting, kropsla en pompelmoes

vrijdag 28 februari 2020 - 08:00
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Groente: kropsla & venkel

Kropsla is een echte Belgische klassieker. Hij wordt nog een beetje gegeten in Frankrijk en Duitsland, maar verder vind je 'm nergens in de wereld. Daar is vooral ijsbergsla populair. Kropsla wordt vooral in serres geteeld op hydrocultuur. Dat is efficiënter qua waterverbruik en dus ook duurzamer. Door de hydrocultuur moeten de kroppen ook minder gewassen worden en zijn ze beter beschermd. 

Kropsla kan je natuurlijk verwerken in een slaatje. Maar wat dacht je van slasoep of wraps? Een goede tip voor calorie- en koolhydraatarme diëten. Tip: dompel de sla 10 minuten onder in ijswater voor je 'm eet. Zo wordt ie extra krokant!

Italiaanse venkel is ook een goede optie deze week. Je moet natuurlijk wel fan zijn van de anijssmaak. Hij zit boordevol vezels en is dus ook goed om te verwerken in groentepap.

Fruit: Kanzi appels & pompelmoes

Door het goede weer van afgelopen zomer vind je nog steeds sappige en voordelige Kanzi appels in de winkel. De ideale appel op te verwerken in pannenkoeken of beignets. Er zijn ook heel wat Kanzi's van een iets kleiner formaat waardoor het een goed tussendoortje is voor kinderen.

Turkse pompelmoezen zijn ook van perfecte prijs/kwaliteit op dit moment. Je kan ze uitpersen of gewoon zo opeten. Instant vitamine-boost!

Vis: vlaswijting

Vlaswijting, witte koolvis of polak zijn 3 namen voor éénzelfde kabeljauwachtige. Hij is ietwat onbekend en onbemind. De aanvoer van vlaswijting piekt tijdens de wintermaanden (januari, februari en maart). Niet te verwarren met de Alaska polak. Dat klinkt misschien wat chiquer en wilder, maar hij wordt alleen in de industrie gebruikt om bijvoorbeeld surimi of fishsticks mee te maken. Alaska polak wordt in België nooit vers aangeboden.

Verse vlaswijting is een witte, vaste vis die je op allerlei manieren kan bereiden. Door z'n vaste structuur is ie perfect voor in de oven, hij zal niet snel uit elkaar vallen. Niet onbelangrijk: vlaswijting is budgetvriendelijker dan z'n neefjes de kabeljauw en de schelvis.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!