Cashless betalen in Kopenhagen: is dat écht zo simpel?

donderdag 2 mei 2019 - 08:00
De banken en de zelfstandigenorganisaties willen dat we meer digitaal betalen: met de kaart of de smartphone. Ze lanceren daarvoor de campagne 'Betaal digitaal. 't Is het nieuwe normaal.' In de Scandinavische landen gebeurt dat al veel meer dan bij ons. Maar zijn ze daar écht zo enthousiast over dat digitale betalen? De Inspecteur gaat op pad in Kopenhagen!

In Denemarken gebeurt slechts 23 procent van de betalingen met munten of briefjes, terwijl dat bij ons 63 procent is. Denen hebben vaak geen cash op zak. Ze betalen met de kaart of met een betaalapp op hun smartphone. De meeste Denen vertrouwen dat. Al ontmoet ik in Kopenhagen ook wel Denen die wél altijd cash op zak hebben. Omdat ze geld willen bij hebben 'voor de zekerheid'. Ze willen het voelen, ze willen controle hebben en niet altijd een spoor achterlaten. Dus ja: ze doen het vaker dan wij, Belgen. Maar cash geld is er nog niet verdwenen. 

Wat wel heel anders is dan bij ons: in zowat elke winkel kan je in Kopenhagen met je kaart of je smartphone betalen. Zelfs een postkaart van 7 Deense Kronen, dat is ongeveer 1 euro. Een hotdog van 2 euro? Met de kaart! Een brood bij bakker? Met de smartphone! In onderstaande video zie je mijn ervaringen in Kopenhagen!

Loading video...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!