Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Cathérine Vandoorne test anti-snoeppillen: "Ik blijf snoepen, ook als ik een pilletje slik"

do 12 mrt. - 7:00

Zouden er pillen bestaan die ons minder doen snoepen? Het lijkt een heerlijke uitvinding. En het bedrijf Dyna+ beweert nu ook dat ze dat voor elkaar hebben gekregen. "Onze Reductin Instant smelttabletten stoppen onmiddellijk de dwang naar suiker." Het is een mooie belofte maar Cathérine Vandoorne is niet helemaal overtuigd dat de pil werkt. Ook diëtiste en voedingsdeskundige Els Jacquemijn heeft bedenkingen.

"De chocoladereep onderin de lade, de zoete frisdrank in de drankautomaat of het pakje chips voor de televisie. Als je de verleiding niet kunt weerstaan, is dat vaak niet omdat je het niet wilt, maar omdat je verslaafd bent aan suiker. Om de extra kilo’s kwijt te raken, moeten we ons eerst ontdoen van onze suikerverslaving." Dat is de stelling van Dyna+, de producent van Reductin Instant. 

Reductin Instant werkt zowel voor mensen die de hele dag dwangmatig snoepen. Als voor mensen die 's avonds in de zetel naar zoetigheid grijpen. Cathérine Vandoorne is zo'n avondsnoeper. "Ik kan moeilijk weerstaan aan de pot snoep in de keuken. Het zou heel straf zijn als die pillen ervoor zorgen dat dat niet meer gebeurt." 

Drang om te snoepen blijft

De producent raadt aan om een pil te slikken op het moment dat je een drang naar suiker voelt. De pillen werken instant en verminderen dus onmiddellijk de drang naar suiker. In eerste instantie is Cathérine het daarmee eens. "Als ik de pil inneem, dan voel ik effectief dat ik minder zin heb in suiker." 

Volgens de producent verminderen je drang naar suiker tot zes uur nadat je de pillen hebt ingenomen. Daar merkt Cathérine weinig van. "Als ik een pil slik, voel ik ongeveer een kwartier een effect. Daarna heb ik opnieuw zin om te snoepen." 

Els Jacquemijn is diëtiste. Ze schrikt er niet van dat het effect van de pillen beperkt is. "Als ik de samenstelling van de pillen bekijk, dan zijn het de klassieke bestanddelen die je ook in andere supplementen terugvindt die de drang naar zoet willen afremmen. Er bestaat volgens mij geen enkel pil die ons kan brainwashen en die de drang naar zoet wegneemt." 

Als ik eenpil inneem, heb ik eventjes minder zin in suiker. Maar de uren daarna heb ik wel weer zin in snoep

— Cathérine Vandoorne

Chroom 

CEO François Motte maakt zich sterk dat de pillen de drang naar suiker op drie fronten bestrijden. "De kern van de formule bestaat uit drie natuurlijke ingrediënten: saffraan, chroom en kaneel. Saffraan bevat één molecuul: crocine, een natuurlijke stimulator van dopamine. Die stof wordt ook opgewekt als je suiker eet. Door saffraan in de pillen te verwerken, zorg je voor een dopamineboost zonder suiker. Chroom zou het mogelijk maken om insuline in het bloed te reguleren. Daardoor zou je een hogere vetverbranding en meer energie krijgen. Ook kaneel zou de insulineresistentie verminderen met een verhoogd energiepeil en meer vetverbranding tot gevolg." 

Diëtiste Els tempert het enthousiasme. "Chroom gaat de werking van de insuline in het lichaam versterken. Het werkt dus in op de suikerstofwisseling in je lichaam. Maar daar is geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor." 

Sterker nog. Eén pilletje bevat meer chroom dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt als dagelijkse hoeveelheid die je mag innemen. "De cijfers over de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van een bepaalde stof verschillen. Er zijn cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie, van de Europese voedselveiligheidsraad en van de Hoge Gezondheidsraad in ons land. Die geven allemaal een ander maximum. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft 0,25 milligram per dag aan als maximum. De Hoge Gezondheidsraad houdt het op 0,50 milligram per dag. Maar hoe dan ook: als je weet dat één pilletje per dag  00,30 milligram chroom bevat en je neemt er twee in - zoals de producent het voorschrijft - dan overschrijdt je sowieso de norm." 

Saffraan 

Saffraan werkt volgens Els vooral op het gemoed. Het wekt een positieve gemoedstoestand op. Je kan dus stellen dat je je beter kan voelen als je een pil inneem. Maar Els raadt dat toch af. "Je neemt dan een pilletje in omdat je je slecht voelt of omdat je zin hebt in suiker. De vraag is of de drang naar een snoepje opweegt tegen het feit dat je een pil inneemt." 

Fake appelsien  

Als je afgaat op de informatie op de verpakking, dan verwacht je een pilletje dat naar appelsien smaakt. Er zit immers appelsienextract in. Maar dat is volgens Cathérine geen garantie op een lekkere smaak. "Het is de bedoeling dat de pillen naar appelsien smaken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het een chemische smaak vind. Maar ik snap wel dat de producent de pillen een smaakje wil geven."

Na een week moet Cathérine wel toegeven dat de smaak best meevalt. "Ik ben eraan gewend geraakt. De smaak is dus niet onoverkomelijk." 

Ik raad mensen aan om uit te gaan van hun eigen wilskracht als ze minder willen snoepen. En echt waar: iedereen kan dat!

— Els Jacquemijn, diëtiste

Geen neveneffecten

De pillen zijn volgens de producent ongevaarlijk. CEO François Motte: "De pillen zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Ze zijn ook niet gevaarlijk in combinatie met andere medicatie." 

Els Jacquemijn is wat dat betreft toch voorzichtig. "Ik kan als diëtist geen uitspraken doen over het gevaar van de pillen in combinatie met andere medicijnen. Maar ik raad aan om contact op te nemen met je huisarts of je apotheker vooraleer je de pillen inneemt.

Niet goedkoop

Eén doosje Reductin Instant kost ongeveer 25 euro. Als je weet dat er veertig pillen in één doosje zitten en dat je twee à drie tabletten per dag mag innemen, weet je dat het spul niet goedkoop is. CEO François Motte heeft een verklaring voor de hoge kostprijs. "Het is een nieuw product. De ontwikkeling ervan kost geld. En er zitten dure grondstoffen in." 

Snoept Cathérine minder? 

"Ik snoep nog altijd. Vooral 's avonds. Maar ik probeer erop te letten. Al is dat nu een beetje moeilijk omdat de paaseieren nu volop in omloop zijn." 

Cathérine krijgt van diëtiste Els alvast goeie tips om minder te snoepen. Je kan ze hier onder lezen. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet