Daarom vraagt Wikipedia €2

vrijdag 8 maart 2019 - 10:54
Als je dezer dagen iets opzoekt op Wikipedia, kan het zijn dat je een banner te zien krijgt met de vraag van Wikipedia om €2 te doneren. "Voor de prijs van één kopje koffie kan Wikipedia voortbestaan. " Zo staat er te lezen. "De Inspecteur" wil weten waarvoor die bijdrage dan precies gebruikt wordt.

Wereldwijde fondsenwerving

Wikipedia bestaat sinds 2001 met als grote doelstelling: onafhankelijk zijn van reclame en inmenging van buitenaf.

Om de website Wikipedia en alle infrastructuur die daarbij hoort draaiende te houden, is er elk jaar een grote, wereldwijde fondsenwerving. Die is in handen van de Wikimedia Foundation, per taal en per land. Wikipedia is het boegbeeld van de campagne, maar er bestaan nog vijftien andere projecten die mee in de Wikimedia structuur zitten. Denk aan de mediaserver die alle foto’s, filmpjes en audiobestanden van Wikipedia bevat. Of Wikidata, de open databank, die ervoor zorgt dat je zonder problemen kan doorklikken van de Nederlandstalige Wikipedia pagina naar alle andere Wikipedia-talen waarvoor dat artikel bestaat.

Afhankelijk door onafhankelijkheid 

De inhoud van de Wikipedia pagina’s wordt door onbetaalde vrijwilligers gemaakt in volledige onafhankelijkheid. De hang naar onafhankelijkheid betekent hoe dan ook dat de website niet kan voortbestaan zonder de steun van anderen.

Er zijn infrastructuurkosten aan servers en de datacenters maar er zijn ook nog heel wat andere kosten. Denk aan kosten voor het programmeren van de website, gegevensbescherming, communicatie, enzovoort. Wikipedia heeft ook haar eigen legal department want het gebeurt regelmatig dat er mensen zijn die een rechtszaak aanspannen omdat ze van mening zijn dat de informatie die op Wikipedia staat hen of hun omgeving schaadt. 

In 2017 bedroeg het totale budget 91 miljoen dollar. Twee derde van dat bedrag wordt door gewone burgers geschonken. Het grootste deel van de inkomsten, 55 miljoen dollar, komt uit de Verenigde Staten en Canada. Dan volgt Europa met 29 miljoen dollar. Slechts 7 miljoen dollar komt van de andere continenten. Vooral uit Afrika en Zuid-Amerika komen er weinig giften. Maar dat is ook logisch gezien de beperkte budgettaire slagkracht van die landen.

Meer dan een website vol weetjes

Wikipedia is veel meer dan een website waarop je dingen kan opzoeken. De site is onderdeel van de Wikimedia Foundation. Die zorgt ervoor dat er internationale conferenties worden georganiseerd, dat er samenwerkingen zijn met musea en overheidsinstellingen.

Landen hebben een eigen afdeling die lokale projecten kan opzetten. Grotere landen zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland en Italië hebben een aantal werknemers in dienst. Maar kleinere landen zoals België draaien volledig op vrijwilligers.

Met die €2 steun je ook Wikimedia België 

Voor België gebeurt de jaarlijkse inzameling traditioneel in maart. 

De €2 is een fictief bedrag. Stel dat iedereen €2 zou geven, dan zijn alle kosten van de foundation gedekt. Maar niet iedereen geeft €2. Heel wat mensen geven niks. En wie wel iets geeft, stort gemiddeld €15. En dus strandt de berekening op een gemiddelde van €2 per persoon. 

Als je geld doneert aan de Wikimedia foundation, dan steun je indirect ook de werking van Wikimedia België. De subsidies worden pro rata verdeeld, afhankelijk van het aantal ingediende projecten, het aantal vrijwilligers en de grootte van het land. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!