Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De 5 meest gestelde vragen van eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter

vr 12 mrt. - 4:24

Sinds 1 maart 2021 draait de digitale meter niet meer terug. Veel eigenaars van zonnepanelen zijn verrast door die beslissing van het grondwettelijk hof en blijven achter met veel vragen. Want nu moeten ze plots ook een 'teruglevercontract' hebben, zodat ze toch iets verdienen aan hun opgewekte stroom. Maar moet je daar dan ook BTW op betalen? Of kun je je elektriciteit niet gewoon doorverkopen aan je familie of buren? De Inspecteur geeft antwoord op de meest gestelde vragen.
zonnepanelen op dak
© Pixabay

Moet ik BTW en belasting betalen voor de stroom die ik teruglever?  

Veel luisteraars zijn er niet gerust in: “Moet ik BTW of belastingen betalen op die energie die ik teruglever, want ik verkoop toch iets?", vragen ze zich af.

"Die ongerustheid is niet nodig", zegt Dirk Van Evercooren van ODE: “Als het gaat over een gezin met een kleine installatie, dan betaal je geen belasting of BTW. Als je niet aan een bepaalde drempel geraakt dan is dat slechts bijzaak voor de fiscus.“

Kan ik mijn stroom doorverkopen aan familie of buren?

Mag ik mijn elektriciteitsoverschot aan iemand anders verkopen of geven? Aan mijn zoon bijvoorbeeld, of aan mijn arme buurvrouw?  

Dat kan nu nog niet, weet Dirk Van Evercooren: “Op dit moment kun je het stroomoverschot dat je terug op het net zet niet toekennen aan een welbepaalde persoon." Maar het idee zit wel in de pijplijn, zegt Van Evercooren. “Volgens de Europese regelgeving, wordt de zogenaamde 'peer to peer trading' tussen individuele gezinnen of bedrijven in de toekomst mogelijk. Er wordt gewerkt aan die wetgeving. Alles hangt er van af hoe de Vlaamse regering dat gaat toepassen."

We zagen onlangs al het intitiatief van Decathlon, dat aanbiedt om de stoom van particulieren op te kopen. In ruil zou je dan bijvoorbeeld sportschoenen kunnen aankopen. Voor Dirk Van Evercooren is het een goede zaak dat er meer keuzemogelijkheden komen op dat vlak. “We hopen dat er een concurrentie ontstaat aan de terugnamekant en dat de prijzen daardoor stijgen in het voordeel van de consument die zijn stroom wil verkopen."  

Het is op dit moment nog niet mogelijk om hetoverschot van je stroomtoe te kennen aan een welbepaalde persoon, maar het zit wel in de pijplijn

— Dirk Van Evercooren van ODE

Is het interessant om dag/nacht tarief te nemen?

"Kan ik best terug en dag- en nachttarief aanvragen nu ik een digitale meter heb?", vragen heel wat luisteraars zich af. Want hun zonnepanelen zullen ’s avonds nooit iets opbrengen, dus kunnen ze maar beter op dat moment een goedkoop tarief hebben. 

Dirk Van Evercooren van ODE volgt die redenering: “Het kan in principe nuttig zijn om dag/nachttarief te nemen als je zonnepanelen en een digitale teller hebt. Voor veel mensen zal dat opnieuw interessanter worden, maar het hangt wel af van je persoonlijke situatie en je gedrag.  Denk er ook aan om de kosten te bekijken die Fluvius ervoor aanrekent.“    

Weet dat het sowieso maar om een tijdelijke oplossing gaat, want in principe verdwijnt het dag/nachttarief vanaf 2022. 

Ik heb sociaal tarief, krijg ik dan ook een laag tarief voor de stroom die ik teruglever? 

Nog een prangende vraag van een luisteraar van De Inspecteur: "Ik geniet van sociaal tarief voor mijn elektriciteit, maar heb ook zonnepanelen liggen op mijn dak. Zal ik dan ook een lager tarief krijgen voor wat ik teruglever, of krijg ik hetzelfde als alle anderen?"
  
Volgens Dirk Van Evercooren is het niet logisch dat je dan minder zou terugkrijgen voor de stoom die je op het net zet. “Het is nog niet helemaal duidelijk omdat dit een nieuw gegeven is, maar het is niet omdat je lagere afnameprijs hebt dat je minder moet krijgen voor je stroom. Het is iets dat je best rechtstreeks aan je leverancier vraagt.”

Loont het om over te stappen van leverancier om een voordeliger teruglevercontract te krijgen? 

"Je kunt zeker overwegen om de V-test te doen en over te stappen naar een leverancier die jou het beste tarief levert", zegt Dirk van Evercooren. “Ondertussen zijn er al 11 leveranciers die in de V-test vermeld staan met een teruglevercontract, soms zelfs met meer dan één. Er komen dus elke dag nieuwe mogelijkheden bij voor de mensen met zonnepanelen en een digitale meter."

De oefening wordt wel een stukje complexer. Je moet nu immers een dubbele check doen: hoeveel rekent mijn stroomleverancier aan voor wat ik afneem en hoeveel krijg ik voor de stroom die ik aanlever? Van Evercooren geeft de raad om rekening houden met 3 factoren: 

  • Hoe groot is je installatie? 
  • Hoeveel neem je af van het net? 
  • Hoeveel kan je zelf verbruiken op het moment dat je produceert?

"Op die manier vind je de beste combinatie voor jouw individuele situatie", besluit Van Evercooren.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet