Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De eerste Belgische paprika's zijn er!

do 7 mrt. - 4:13

In het boodschappenlijstje vind je wat er nu volop vers, voordelig en voorradig is. Goed om in het achterhoofd te houden wanneer je naar de winkel gaat.

Belgische paprika's 

Belorta maakt deze week graag reclame voor de eerste Belgische paprika's. Die liggen nu volop in onze supermarkten en dat is goed nieuws voor al wie houdt van een kleine ecologische voetafdruk. Je kan deze paprika gemakkelijk herkennen aan het Flandria label.

De groenten worden in de Belgische serres gekweekt onder het goedkeurend oog van ervaren telers. Het Belgische paprika seizoen loopt van midden maart tot midden oktober. Uiteraard is er tijdens de zomermaanden veel meer aanvoer dan nu. 

Garnalen voor een schappelijke prijs

In de vishandel schommelen de prijzen dezer dagen wat op en neer. De zeeduivel, griet en zalmfilet stijgen ietwat ten opzichte van vorige week. De prijs van de Noordzeetong, de roodbaarsfilet en de rogvleugel is een beetje gezakt of blijft stabiel. 

Voor de liefhebbers van garnalen heeft visboer Charles goed nieuws. De prijs van de grijze garnaal stijgt normaal gezien deze tijd van het jaar omdat er weinig aanvoer is. Maar dit jaar lijkt dat niet het geval te zijn. Al blijft het natuurlijk afwachten of dat de komende weken ook zo blijft. 

Visboer Charles reageert ook op het nieuws over de tong dat deze week in de krant staat. Die vis zou fors duurder worden als er een Brexit komt. En volgens Charles zal dat ook effectief het geval zijn. "Als er een harde brexit komt, een no deal zoals ze zeggen, dan mogen onze vissers niet meer in de Britse wateren vissen. En het is net in dat gebied dat ze het grootste aandeel tong vangen. En ook de speciale, goeie soorten tarbot en griet. Dus als het zover komt, zal dat een grote impact hebben op onze vloot.

"Belgische tomaten zijn goedkoper dan Spaanse import" 

De Belgische tomaten zijn tegenwoordig het hele jaar beschikbaar. En dat zorgt soms voor verwarring bij consumenten. Want is die Belgische tomatenkweek niet te belastend voor ons klimaat? Er is nu onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van die winterse kweek.

Ellen Peeters van de UAntwerpen vergelijkt de Belgische kweek met Spaanse import. Ze kiest voor Spanje omdat dat land de grootste exporteur is van tomaten in de hele EU. Ellen komt tot de conclusie dat de tomaten van eigen kweek goedkoper zijn dan de Spaanse import. Tenminste, als je alle economische en maatschappelijke factoren in rekening brengt.  

“Als je het zuiver economisch bekijkt, is Spanje in het voordeel. Maar als je ook de externe, maatschappelijke kosten in rekening brengt, blijkt dat de Belgische teler in het voordeel is." 

De productiekosten in Spanje liggen een pak lager dan in België. Maar het transport kost handenvol geld en belast het milieu. De Belgische producent heeft veel minder transportkosten nodig en teelt door middel van innovatieve technologieën op een meer duurzame en ecologische manier. Die combinatie maakt dat de totale kostprijs per kilo Belgische tomaten lager ligt dan wanneer er geïmporteerd wordt vanuit het buitenland. Maar als de Spaanse teler kiest voor een duurzamer transportmodel, zoals de trein, steekt die onze Belgische telers opnieuw voorbij.

Wat de smaak van de tomaten betreft, daar doet de onderzoekster geen uitspraken over.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet