Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De ene honing is de andere niet

do 4 dec. - 8:06

Er zijn grote prijsverschillen in honing. Die zijn te verklaren door: de herkomst en de samenstelling.

Er zijn grote prijsverschillen in honing. Die zijn te verklaren door:

  • de herkomst. Geïmporteerde honing uit China is goedkoper dan honing die hier in de EU geproduceerd is.

Honing afkomstig van een bepaalde streek is duurder dan gemengde honing, bijvoorbeeld honing uit de Provence, woudhoning, …

  • de samenstelling: honing van 1 bloemensoort, bv acaciahoning is duurder dan een bloemenhoning van allerlei bloemen

Europa produceert 55% honing, de rest is import. Vandaar dat je vaak op de potjes gemende EU of EG-honing met niet EU of EG honing ziet staan. Maar de percentages van die verhoudingen liggen niet vast. In een gemende honing kan bijvoorbeeld amper 3% Roemeense honing zitten en voor de rest uit Chinese bestaan, maar wel gemend EU-honing heten.

De samenstelling hoeft niet op het etiket te staan. Je weet als consument dus niet hoeveel procent acaciahoning er precies in je potje zit, of hoeveel procent honing werkelijk uit het woud komt om woudhoning te heten. Er zal altijd een andere soort honing onder gemengd zijn. Welke die andere soort is kan enkel een wetenschapper ontleden aan de hand van de pollen.

Als honing verhit wordt verdwijnt dat duidelijke onderscheid in de bloemen en wordt het moeilijker om uit te maken van welke bloemen de honig precies afkomstig is.

Ambachtelijke honing vind je volgens Wim Reybroeck, honingkenner bij het Ilvo niet meer. Zowat alle honing wordt geslingerd en niet met de hand geperst en is dus niet ambachtelijk. Bijenhoning is ook een vreemde term op de potjes, alle honing komt namelijk altijd van bijen!

Tip van onze madam Britt Van Marsenille: "Laat je thee even afkoelen voor je er honing in doet, te hete thee breekt de goede voedingsstoffen in je honing af." Hoe donkerder van kleur hoe smaakvoller de honing. Honing gemaakt van 1 soort bloem en volledig afkomstig uit de EU is volgens Wim Reybroeck een goede keuze.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet