De enige app die je nodig hebt om te studeren

woensdag 12 juni 2019 - 08:30
Getty Images
Tijdens de examens is je smartphone niet alleen je trouwste vriend, maar ook je ergste vijand. Met deze app hou je hem in toom zodat je efficiënter kunt studeren.

Mattie

Je kent het wel: je wil je concentreren maar bij elke kik die je telefoon geeft ben je afgeleid. Dankzij Mattie is dat voortaan verleden tijd. De app zorgt er voor dat je telefoon wel nog kan bellen en sms’en, maar geen meldingen meer geeft van andere appsFacebook, Whatsapp, Instagram, zelfs je email wordt tijdelijk het zwijgen opgelegd.

Dankzij de VPN-instellingen (‘virtueel particulier netwerk’) van je mobiele telefoon zorgt de software ervoor dat je wel nog ziet dat er een melding binnenkomt, maar de inhoud van het bericht krijg je niet te zien. Bovendien hoor je de ringtone niet, dus je kunt geconcentreerd verder werken.

Pomodoro

De app is ook gebaseerd op de Pomodorotechniek. Die zegt dat je op gezette tijden een pauze moet inbouwen.

Concreet raadt de theorie een pauze van 5 minuten aan na elke 25 minuten studeren. Zo blijf je langer fris en kun je de leerstof beter verwerken.

De gratis versie van Mattie werkt met intervallen van 15 minuten. Na elk gestudeerd kwartier kun je kiezen: nog een kwartiertje extra studeren of de verbinding met het internet herstellen.

Wie kiest voor de betalende versie van Mattie kan zelf de tijdsduur bepalen. Hoe lang je ook wil studeren, de app zorgt ervoor dat je op gezette tijden een pauze inbouwt.

‘Duidelijkheid’

Stijn testte de app voor De Inspecteur en moest even wennen aan het 'tijdelijk gedeconnecteerd' zijn.

“Ik heb het internet wel eens nodig om tijdens het blokken snel een vraag te stellen aan een collega-student. Dat kan nu niet meer: de app is echt onverbiddelijk. Je moet echt een kwartier wachten tot je weer verbinding hebt. Bellen en sms’en kan gelukkig wel.”

Het grootste voordeel van de app vindt hij de duidelijkheid. “Als je ‘m aanzet, is het stil. En dan kun je eigenlijk niet anders dan studeren."

Je moet alleen de discipline hebben om na 5 minuten pauze weer op start te drukken.” Want eens je begint te scrollen op de sociale media, verlies je snel heel veel tijd."

Stijn zou er daarom voor kiezen om langer dan een kwartier te studeren. "25 minuten lijkt me ideaal, maar dan moet ik dus wel de betalende versie van de app nemen.”

De prijs

Met de gratis versie kun je dus al aan de slag in blokken van 15 minuten. Voor de volledige versie van de app betaal je 0,99 euro per maand of 9,99 euro per jaar.

Je krijgt wel een testperiode van 7 dagen. Let wel op: een abonnement wordt automatisch verlengd, dus denk eraan op tijd op te zeggen via je app store.

Handige links

Op deze site kom je alles te weten over Mattie.

Meer tips om je smartphone wat vaker te laten liggen? Check de site van Kop Op!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!