De grote afwasmiddelentest: kun je écht langer met Dreft wassen dan met andere producten?

woensdag 31 maart 2021 - 09:00
De keuze aan afwasmiddel is enorm. Je hebt klassieke merken, huismerken en ecologische afwasmiddelen. Die beloven allemaal een schitterend resultaat maar klopt dat ook? De inspecteur deed een grondige test.

Opgelet! Deze test werd uitgevoerd in 2019. Prijzen kunnen dus verschillen.

Praktijktest

Voor de praktijktest mocht de Inspecteur op bezoek bij de hobbykoks van de cursus 'Lekker voor alledag' van CVO Viva in Brasschaat. Alle deelnemers hebben met elk afwasmiddel afgewassen. Dit is hun afwasmiddelen top 5:

  1. Frosch - 4,16 euro/liter
  2. Dreft - 6,08 euro/liter
  3. Per - 2,49 euro/liter
  4. Ecover - 2,28 euro/liter
  5. Friss - 1,78 euro/liter

Frosch - het vroegere 'Froggy' - komt als winnaar uit de bus. Het afwasmiddel ruikt volgens ons panel het best en geeft het mooiste schuim. Maar is de kikker ook de beste ontvetter?

Wetenschappelijke getest

Afwasmiddel moet in de eerste plaats goed ontvetten. Professor chemicus Paul Van der Meeren, verbonden aan de universiteit van Gent, heeft dat samen met zijn assistent Arnout getest. De professor heeft een eenvoudige test gedaan. Op basis daarvan ontstaat er een nieuwe rangschikking, met een opmerkelijk resultaat:

  1. Dreft
  2. Ecover
  3. Friss
  4. Per
  5. Frosch

Jawel, je leest het goed. Frosch eindigt in deze test als allerlaatste. En dat terwijl het bij ons testpanel nog de favoriet was!

Geur geeft de doorslag

De professor is niet verbaasd dat zijn top 5 er anders uit ziet dan die van ons testpanel. We worden als consument heel erg beïnvloed door andere factoren dan de wasefficiëntie.

Geur is een belangrijke factor. Zeker als je verschillende middelen naast elkaar zet. Maar ook het uitzicht en de prijs zijn belangrijk. Als we vinden dat een afwasmiddel er niet goed uitziet, zullen we het niet kopen. Ook al is het afwasmiddel misschien wel efficiënt.

Uit de test blijkt dat Dreft de allerbeste ontvetter is. Dat komt omdat de concentratie zeepdeeltjes tot 3 keer hoger ligt dan bij de andere merken. Voor hetzelfde resultaat kan je dus tot 3 keer minder afwasmiddel gebruiken. De bekende reclameboodschap klopt dus.

De twee andere klassieke afwasmiddelen, Per en Friss, waren vergelijkbaar wat betreft de wasefficiëntie.

Ecologisch wast ook goed af

Tussen de twee ecologische afwasmiddelen in onze test, Ecover en Frosch, is er ook een duidelijk verschil in wasefficiëntie. Ecover kan zich meten met de klassieke afwasmiddelen, terwijl de lekker geurende kikker toch wat achterop hinkt. Volgens de professor kan het goed zijn dat Ecover een agressievere samenstelling heeft dan Frosch.

Er is dus wel degelijk een verschil tussen de afwasmiddelen maar de professor wil ook nuanceren: "Elk afwasmiddel is goed. Het is niet zo dat je bij sommige merken nog vuile borden of pannen zal hebben." Je mag je keuze dus laten afhangen van het etiket, de prijs en de geur. Elke merk geeft uiteindelijk een proper resultaat.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!