De Inspecteur proeft de nieuwe ijsjes voor deze zomer

donderdag 20 juni 2019 - 08:41
De zomer komt er aan en dat betekent dat er in het vriesvak van je supermarkt weer heel wat nieuwe ijsjes te vinden zijn. De Inspecteur ging op zoek naar de meest opvallende en proeft ze samen met zijn voorproevers. Voedingsdeskundige Annick Verween bekijkt de verpakkingen en geeft de nodige uitleg.

Ijsjes voor de kinderen

Voor vele kinderen blijft een ijsje het favoriet tussendoortje, en dat hebben producenten goed begrepen. Zo lanceert Kinder Bueno van zijn bekende snoepje nu ook ook ijsjes. Ze hebben ze in de vorm van een stick, een bar, een sandwich en een hoortje. Ik proef het hoortje in mijn test. Ijsboerke brengt dan weer een Fruittella-ijsje uit, naar analogie met het bekende fruitsnoepje.

Mijn voorproevers vinden het ijs van Kinder Bueno lekker naar hazelnoten smaken, maar zijn niet zo'n fans van de bovenkant van het hoorntje. De combinatie van chocolade en nootjes bovenaan vinden ze redelijk droog. Ook van het Fruittella-ijsje zijn ze niet volledig overtuigd. Het ijsje in de vorm van een aardbei overtuigt hen vooral qua aardbeienijs, maar het jasje is een soort waterijs en dat stelt en teleur. Op deze manier is de link met het Fruittella-snoepje ver te zoeken. Ze hadden als jasje dus échte Fruittella verwacht.

Annick Verween zou je kinderen vooral richting de Fruittella sturen. "Qua (on)gezondheid ben je 3 keer beter af bij Fruittella. Met echte aardbeien staat er op de verpakking en er zit ook effectief 12% aardbeienpuree in. Wat me wel opvalt is hoe men aan de kleur komt, Ijsboerke gebruikt hiervoor rode bietenconcentraat. Bij Kinder Bueno schrik ik vooral van het grote aantal ingrediënten, er zitten er maar liefst 25 in!"

Ijsjes voor volwassenen

Een classic is de Magnum, en zij pakken deze zomer uit met een variant met white chocolate & cookies. Oreo pakt uit met een ijsje, een frisco, op basis van hun bekende koekjes. Ijsboerke zoekt het dan weer dichter bij huis. Zij brengen ijs op de merkt met de smaak van de koekjes van Jules Destrooper. Die flinterdunne vierkante koekjes met amandelen.

De voorkeur van mijn proevers gaat absoluut uit naar de nieuwe Magnum. Keilekker en heel mooi om te zien. Wit ijs met daarin 'draadjes' van chocolade verwerkt. Ijs eten in stijl, klinkt het. Over de Oreo-frisco zijn ze dan weer minder te spreken. Als het al schrikken is van de gitzwarte buitenkant van het ijsjes, val je nog meer van je stoel als je er in bijt. Waar we een knapperige buitenkant gewend zijn is de buitenkant van dit ijsje helemaal wak. een heel vreemd gevoel. De smaak is wel goed, maar dat maakt de vreselijke textuur niet goed  volgens mijn proevers. 

Het potje met het ijs op basis van de Jules Destrooper-koekjes kan dan weer wel op bijval rekenen. Het smaak naar de bekende koekjes en is lekker, alleen jammer dan de stukjes koek die in het ijs zitten zo wak en plat aanvoelen.

Annick Verween: "Het is heel duidelijk waarom Magnum de winnaar is. Hij heeft de meeste kcal, de meeste vetten en de meeste suiker. Roming en veel chocolade, iets dat mensen duidelijk appreciëren. Bij Ijsboerke en Jules Destrooper heel wat minder kcal en suiker. Het Oreo-ijsje ligt van voedingswaarden mooi in het midden tussen de andere twee ijsjes."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!