De Lijn, NMBS, MIVB en TEC zoeken testers voor de Smart Mobility Planner

donderdag 31 januari 2019 - 08:40
De Lijn, de NMBS, de MIVB en de TEC zoeken testkandidaten om de Smart Mobility Planner in primeur uit te testen. Het is een nieuwe routeplanner die real time informatie geeft van alle openbaar vervoermaatschappijen.

Slimme mobiliteit

Het consortium van De Lijn , NMBS, MIVB en TEC werd in augustus 2018 geselecteerd als laureaat van "Smart Mobility Belgium". Het was een federale oproep voor slimme mobiliteitsprojecten. De vier vervoermaatschappijen konden daardoor samen met nextmoov de Smart Mobility Planner ontwikkelen en uitbouwen. 

Real time informatie 

De Smart Mobility Planner is een interoperabele en intermodale routeplanner. 

Je kan als gebruiker de gegevens van de verschillende openbaar vervoermaatschappijen op één plek bekijken. En al die gegevens worden in real time weergegeven. Als jij op een bus wacht die vertraging heeft, dan zal je zien hoeveel vertraging die heeft en of je alsnog je trein zal kunnen halen.

Het systeem is ook intermodaal. Dat betekent dat er ruimte is om verschillende aanbieders van openbaar vervoer in het systeem op te nemen. Er is dus niet alleen plaats voor de bus, de tram en de trein maar ook voor deelfietsen en deelauto's. 

Het Brusselse deelfietsensysteem 'Villo' zit nu al mee in het systeem. Op termijn kunnen bijvoorbeeld ook de Cambio deelauto's een plekje krijgen of de Antwerpse deelfietsen 'Vélo'. 

Dit is een vooruitgang voor de gebruiker. Tot nu had elke maatschappij haar eigen real time informatie. Nu komt dat allemaal samen op één plek.

Tom Van de Vreken, De Lijn

Ambassadeurs gezocht. 

Het systeem staat nu net op poten. Maar het moet nog uitgebreid getest worden voordat het op grote schaal gelanceerd wordt. In maart 2019 wordt hiervoor een web app gelanceerd. En de vervoermaatschappijen zijn op zoek naar kandidaat-ambassadeurs die de oplossing in avant-première testen. 

Je opdracht? De performantie en de kwaliteit van de oplossingen evalueren, alsook de eventuele integratie ervan in de huidige oplossingen van de vervoermaatschappijen (apps, sites, digitale informatieborden,…).

Wil jij meedoen? Je kan je hier inschrijven.

Zoals altijd wanneer we een nieuwe tool invoeren, zoeken we kandidaten om het voor ons uit te testen. We willen graag feedback om het systeem nog beter te maken.

Dimitri Temmerman, NMBS

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!