Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De meest witte mayonaise krijgt de voorkeur

ma 25 feb. - 6:00

Nergens anders ter wereld eten ze zo graag mayonaise op hun frieten als bij ons. Maar welke is nu de lekkerste?

Top 5:

  1. Heinz Seriously Good (knijpfles) - 6,50 euro/liter 

  2. Regalo (glazen pot - Aldi) - 1,44 euro/liter 

  3. Devos-Lemmens (glazen pot) - 3,62 euro/liter 

  4. Calvé (glazen pot) – 3,74 euro/liter 

  5. La William (knijpfles) – 5,62 euro/liter 

De proevers vinden de mayonaise van Heinz het lekkerste. Opvallend want dat merk kennen we vooral van de ketchup. Het is wel de duurste per liter.

Kleurverschil

  • De ene mayonaise heeft een wittere kleur dan de andere. Dat komt omdat er meer of minder eigeel in zit.
  • De winnaar, Heinz, bevat 5% eigeel vandaar zijn spierwitte kleur.
  • La William bestaat voor 12% uit eigeel en is het geelst.
  • Bij Calvé en Regalo wordt caroteen toegevoegd, een oranje kleurstof, om de mayonaise wat meer kleur te geven.

Een echte caloriebom

  • We weten het al maar het wordt nogmaals bevestigd: mayonaise is een echte caloriebom. Gemiddeld 711 kcal per 100 gram, dat is héél veel.
  • Dat ligt puur aan het vet want gemiddeld 80% van de mayonaise bestaat uit vet.
  • Maar er zit wel minder dan 1% suiker in de mayonaise. Dat is net het omgekeerde van ketchup. Curryketchup bevat bijvoorbeeld 0.3 gram vet maar wel 28 gram suiker. 

Gelijkaardige ingrediënten

  • Het eerste ingrediënt is altijd olie. Afhankelijk van het merk is dat raapzaadolie, koolzaadolie of sojaolie.
  • Dan volgt eigeel of azijn of water. 
  • La William is de enige die geen suiker vermeld op de ingrediëntenlijst. Misschien heeft dat wel geleid tot hun laatste plaats.
  • Bij de andere merken wordt er overal minder dan 0.5 gram suiker toegevoegd.
  • Voor de rest worden er overal conserveermiddelen, verdikkingsmiddel, antioxidanten en voedingszuren gebruikt.
  • Het enige verschil met huisgemaakte mayonaise is dat er geen conserveermiddelen in zitten. Voor de rest blijft die even vettig. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet