De prijs van een woning inschatten...

vrijdag 9 mei 2014 - 07:45
Wat is de waarde van een huis? Welke prijs kan je ervoor vragen? Niet makkelijk!

Voor wie een huis of appartement wil kopen of verkopen blijft één van de belangrijkste criteria de prijs. Maar net het juist inschatten van het bedrag dat een huis waard is, is heel moeilijk.

Een huis is immers waard wat één koper er wil voor bieden. En dat moet je als verkoper dus proberen in te schatten: wat is de hoogst mogelijke prijs die één koper voor mijn huis zou willen bieden?

En voor een koper blijft het dilemma: hoeveel onder de prijs kan ik een bod uitbrengen zonder dat een andere koper mij het huis afsnoept?

Vergelijk online

Belangrijk is om er een idee van te krijgen voor hoeveel gelijkaardige huizen in de buurt verkocht worden. Dat zijn dingen die je kan vinden via immobiliën sites.

Of je kan eens een kijkje gaan nemen bij immoreus.be. Daar kan je gratis enkele schattingen laten maken op basis van gelijkaardige woningen.

Zij hebben een grote databank van historische vastgoedtransacties. En gaan dan op zoek naar woningen die gelijk zijn aan jouw woning. Dus woningen die in de buurt liggen, die dezelfde oppervlakte hebben, een zelfde soort van tuin enzovoort… En dan nemen zij van die woningen de gemiddelde verkoopprijs om een schatting te maken van jouw woning.

Schatting door een makelaar

Een schatter of makelaar gaat een formule gebruiken met daarin een aantal objectieve criteria:

  • type woning
  • grootte van de woning
  • bouwjaar
  • ligging van de woning
  • grootte van de kavel

Maar daarnaast zijn er ook nog een aantal subjectieve criteria van belang: hoe ligt de woning in de markt? In welke prijsklasse situeert de woning zich?

Is dat de prijsklasse voor Jan modaal dan zal de woning meer interesse wekken.

Dus daar schermt de makelaar al snel met zijn marktkennis van een bepaald gebied.

Meer kans om te verkopen!

Een woning mag binnen je budget vallen, kopen of niet kopen is ook een kwestie van gevoel!

Om het goede gevoel een hand toe te steken, hebben we alvast enkele tips op een rijtje gezet. Je vindt ze hier!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!