de inspecteur
De Radiorechter: Hobbyboer Eddy vs. De stad Dendermonde
ma 4 jun. - 6:02
Het is hobbyboer Eddy uit Dendermonde die Radiorechter Jan Nolf het verhaal bezorgt. Hij woont op een druk kruispunt dat zo'n 20 jaar geleden werd heraangelegd met als doel de buurt veiliger te maken. Iets waar Eddy volledig achterstond.
Wat vooraf ging
Het kruispunt voor Eddy's deur werd toen smaller gemaakt waardoor er een gedeelte vrij kwam tussen de straat en de oprit van Eddy. De stad maakte op dat vrij gekomen gedeelte een groenperkje met een doorgang voor Eddy van enkele meters. Opdat hij niet achteruit door die smalle doorgang zou moeten en achterwaarts de straat zou moeten opdraaien met zijn landbouwmateriaal, wordt er een afspraak gemaakt tussen Eddy en het toenmalige stadsbestuur. Voor zijn oprit ligt er namelijk een klein stukje verharde grond dat eigendom is van de stad. Eddy mag dat van de burgemeester gebruiken om op te draaien met zijn landbouwvoertuigen. Zo kan hij dan vooruit de straat op rijden, wat veiliger is voor hem en voor de omgeving.
Alles ging goed, tot vorig jaar...
Verharde grond wordt grasplein
Het huidige stadsbestuur beslist een jaar geleden dat dat verhard stukje grond voor de oprit van Eddy een grasplein moet worden. Dat is duurzamer, is makkelijker te onderhouden en oogt mooier. " Zo kunnen we wat doen aan de putten die er in zijn, want daar krijgen we soms klachten over", zegt Schepen van Openbare werken Leen Dierick. "Nochtans heb ik dat stuk grond zelf altijd perfect onderhouden", beweert Eddy. De stad blijft trouwens niet bij de pakken zitten en schiet meteen in actie. Zonder Eddy's medeweten staat er plots een kraan voor zijn deur die de verharding weg graaft.Dat dit gebeurde zonder verwittiging betreurt de Schepen.
Maar Eddy snapt de beslissing niet. Als hij achteruit van zijn erf moet, en niet meer kan draaien met zijn machines, moet hij achteruit het drukke kruispunt oprijden. Onveilig zegt hij, en niet volgens de afspraken die hij met het vorige stadsbestuur maakte. "Maar," reageert de Schepen, "Vroeger verliepen de zaken anders, er werd minder op papier gezet. Vandaag moeten ook wij ons houden aan strengere procedures."
Eddy is boos en mailt de Schepen. Ze stuurt meteen iemand van haar diensten langs om de zaak te gaan bekijken. Het komt op de gemeenteraad maar die blijft bij haar beslissing. Al schrijft die wel een brief naar Eddy met enkele alternatieven in.
Zelf betalen en GAS-boetes
De stad Dendermonde heeft een vast beleid over het aanleggen van opritten. Daarom doet ze het voorstel aan Eddy om, als hij dat graag zou willen, enkele extra meters te verharden op zijn kosten. "Maar het zijn zij die de verharding zijn komen weggraven", zegt Eddy, "dus waarom zou ik moeten betalen?"
In diezelfde brief spreekt de stad trouwens ook over GAS-boetes. Want als Eddy beslist om die verharding niet te bekostigen, gaat de stad er gazon zaaien. Als dan blijkt dat Eddy daar over rijdt met zijn machines en ze beschadigt, zal er een GAS-boete volgen. Een waarschuwing die bij Eddy in het verkeerde keelgast schiet.
De eisen
Hoe zouden beide partijen dit conflict nu graag zien evolueren? Dit zijn hun eisen:
- Eddy zou graag de oorspronkelijke situatie terug willen. De verharding waar hij kan op draaien zodat hij veilig vooruit naar de straat kan rijden. Die verharding zelf betalen zoals de stad voorstelt ziet hij niet zitten.
- Schepen Dierick zegt dat een minimale extra verharding kan voor de stad, als Eddy het zelf betaalt. Maar eigenlijk pleit de stad er vooral voor dat Eddy zijn draaibeweging op zijn eigen erf maakt. Want dan kan hij ook vooruit de straat op rijden.
De Radiorechter gaat langs in Dendermonde om de situatie te bekijken.